Doktori naveli znakove sindroma iritabilnog crijeva koje ne smijemo ignorirati

Foto: Shutterstock

SINDROM IRITABILNOG crijeva najčešći je poremećaj probavnog trakta. Do njega dolazi kada debelo crijevo ne funkcionira normalno, što dovodi do niza neugodnih simptoma, poput nadutosti ili drugih probavnih smetnji. Iako ne dovodi do ozbiljnijih zdravstvenih problema, može značajno utjecati na kvalitetu života oboljele osobe, donosi Real Simple.

Medicinski stručnjaci još uvijek nisu odredili točan uzrok sindroma iritabilnog crijeva, ali postoje teorije utemeljene na istraživanju. "Vjeruje se da više čimbenika doprinosi ovoj bolesti'', kaže Jasmine Zia, docentica na odjelu gastroenterologije Sveučilišta Washington u Seattleu.

''Neki misle da je komunikacija između mozga i crijeva isključena, a crijeva signaliziraju mozgu da osjeća veću bol nego što ona zapravo jest, što uzrokuje preosjetljivost u crijevima, dok drugi sumnjaju na to da su bolni živci unutar crijeva preosjetljivi.

Upala u crijevima, prošle infekcije, promjene bakterija u crijevima i hormonski čimbenici ostala su područja za koja se smatra da igraju ulogu'', dodaje dr. Zia te naglašava kako je teško otkriti pravi uzrok sindroma iritabilnog crijeva jer ti problemi mogu utjecati jedni na druge.

Bez poznavanja specifičnog uzroka nije iznenađujuće da još uvijek ne postoji lijek za ovaj poremećaj. Srećom, postoje načini za učinkovito upravljanje simptomima. Najčešći simptomi koji ukazuju na sindrom iritabilnog crijeva su:

  • bolovi u trbuhu
  • proljev
  • zatvor
  • grčevi, plinovi ili nadutost.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.