Duboki čučanj brže će vas dovesti do cilja, evo kako ga usavršiti

Foto: 123RF

AKO želite znati kako izgleda savršeni čučanj, promatrajte mališane koji podižu igračke s tla. Umjesto da se sagnu u struku, kontroliranim pokretima spuštaju donji dio tijela te guraju bokove unatrag, savijaju koljena i spuštaju tijelo u sjedeći položaj u pokretu. 

Ovaj prirodni urođeni obrazac kod djece rijetko se viđa kod odraslih. Mnoge osobe u pubertetu gube sposobnost izvođenja dubokog čučnja na siguran i učinkovit način. Ali ako ste zadržali pokretljivost kukova i gležnjeva, postoji dobar razlog da pokušate napraviti duboki čučanj.

Studija provedena na 53 muškarca utvrdila je da duboki čučanj bitnije pridonosi snazi i performansama u odnosu na običan čučanj kod kojeg su bedra paralelna s tlom, piše Men’s Health. 

Ipak, neki upozoravaju da je kod dubokog čučnja veća šansa za ozljeđivanje jer dolazi do naprezanja koljena, ali spomenuto istraživanje to nije dokazalo.

Treneri kažu da je uvijek bolje graditi snagu cijelim rasponom pokreta, a ne djelomičnim. Ako ste blagoslovljeni pokretljivim tijelom, razmislite o tome da se spustite u duboki čučanj umjesto da izvodite paralelni.

Kako napraviti duboki čučanj?

Najniža točka trebala bi biti ona koja održava napetost u vašem coreu, gluteusu i stražnjoj loži. U čučanj se spuštajte postepeno. Ako ne možete spustiti stražnjicu ispod koljena bez pada unatrag, još poradite na pokretljivosti. Spustite se što je niže moguće, ali pritom ne zaboravite zadržati savršenu formu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.