Dvije promjene na grudima su normalne, ali šest mogu biti znak za uzbunu

Foto: 123RF

S GODINAMA dolazi mudrost, ali i rizik od mnogih bolesti. Iako je većina simptoma koje opažamo na našem tijelu potpuno normalna, neki bi mogli biti zabrinjavajući.

Postoje normalne promjene koje možete uočiti na grudima, kao i one zbog kojih bi bilo dobro posjetiti liječnika.

Normalne promjene:

1. Strije

Kako starite, pojavljuju se strije, a iako možda ne izgledaju lijepo, potpuno su normalne. S godinama, razina hormona potrebna za održavanje elastičnosti kože opada pa se iz tog razloga one i pojavljuju. Razlozi su još i povećanje grudi tijekom trudnoće te visoka razina stresa.

2. Obješene grudi

To se najčešće događa kad je tkivo dojke oslabljeno. Osim toga, postoje i drugi faktori koje morate imati na umu. Ako imate velike grudi ili visok indeks tjelesne mase, grudi će vam se objesiti.

Alarmantne promjene grudi:

1. Kvržice

Iako kvržice na grudima mogu značiti najgore, većina njih je bezopasna. To su većinom nakupine tkiva ili tekućine. Ali, bolje je biti siguran i s doktorom provjeriti na vrijeme o čemu se radi.

2. Bol u grudima

Rijedak, ali agresivan oblik raka dojke nazvan "upalni karcinom dojke" uzrokuje bol u grudima, a ima i vrlo izražene simptome, poput pojave crvenih točkica.

Ako bol traje duže od tjedan dana ili se s vremenom pogoršava, najbolje je konzultirati se s liječnikom.

3. Iscjedak iz bradavice

Čak i ako niste trudni ili ne dojite, iscjedak iz bradavica ne bi trebao biti opasan. Iscjedak može biti bezbojan, mliječan, žut, zelen, smeđi ili čak krvav.

Ipak, ako primjećujete tekućinu koja iz bradavica curi redovito, obratite se svom liječniku.

4. Grudi nejednake veličine

Savršeno simetrične grudi su rijetkost pa nema razloga za paniku ako su vam grudi asimetrične.

Međutim, ako vam se jedna dojka naglo promijeni ili se područje odjednom čini debljim, tada bi svakako trebali stupiti u kontakt s liječnikom. Nagla promjena oblika jedne dojke može biti znak raka dojke.

5. Crvene mrlje

Crvene mrlje na grudima obično znače osip ili privremeno stanje kože, ali mogu biti i znakovi karcinoma dojke.

Da biste bili sigurni, redovito trebate provjeravati svoje grudi. Ako primijetite crvene mrlje i osjećate bol u dojkama, nemojte gubiti vrijeme i posjetite liječnika.

6. Uvučene bradavice

Ovo se može dogoditi iz više razloga, a jedan od njih je upala tkiva iza bradavice. Uzroci upale mogu biti brojni, a nisu nužno znak raka.

U svakom slučaju, ako se bradavice uvuku unutra, svakako trebate posjetiti liječnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.