Evo kako svakodnevne navike možda štete vašoj vagini

Foto: 123RF

INTIMNO zdravlje je vrlo važno. Iako o tome vodite računa te brinete o higijeni, neke svakodnevne navike mogu dovesti do promjena. 

Ginekologinja Anna Henderson za Daily Star je otkrila što se može dogoditi kada, primjerice, redovito vježbate ili imate češće intimne odnose.

Tjelovježba

62 posto Britanaca vjeruje da je vježbanje tijekom pandemije važnije nego ikad, kaže Sport England. 

No, život u tajicama može uznemiriti ravnotežu vagine.

“Znojenje i vježbanje samo po sebi nije štetno, ali te stvari ipak mogu uzrokovati bakterijsku vaginozu. Ako se žena više znoji, možda se češće tušira te koristi agresivnije sapune i gelove. Uska odjeća također može naružiti pH vaginalnog područja i pridonijeti razvoju bakterijske vaginoze”, pojasnila je dr. Henderson.

Savjetuje da koristite blage, hipoalergenske proizvode za pranje.

Češći seksualni odnosi

Ako je žena češće spolno aktivna, povećava se rizik od infekcija. 

“Mnoga zdravstvena stanja se povezuju sa seksualnim odnosom, bilo da je on direktan ili indirektan uzrok. Spolna aktivnost je najveći okidač za cistitis kod žena. Ako sam odnos nije problematičan, važno je pobrinuti se i za higijenu kad završi. Žene bi trebale odmah isprazniti mjehur”, dodaje. 

Pijenje alkohola

Alkohol sadrži šećer, što može podići razinu šećera u vaginalnom tkivu i uzrokovati gljivičnu infekciju. 

Brijanje ili depilacija voskom

Ako volite da su vaši intimni dijelovi glatki pa uklanjate dlake britvicom ili voskom, može doći do infekcije kože poznatije kao celulitis.

“Brijanje uklanja dio kože s površine, posljedica toga može biti krvarenje, a na koncu infekcija. Moj savjet je da ne uklanjate dlake s genitalnog područja, a ako na tome inzistirate, neka to učini profesionalac”, ističe dr. Henderson.

Prečesto pranje

Ako često perete ruke, možda ste i ostatku tijela posvetili veću pažnju. No prečesto pranje vagine može uzrokovati probleme.

“Ako koristite sredstva za pranje s mirisom, ona mogu utjecati na pH ravnotežu, a posljedica toga mogu biti gljivična infekcija i/ili bakterijska vaginoza”, tvrdi ginekologinja te predlaže pranje neagresivnim sredstvima ili samo vodom jednom dnevno, tijekom tuširanja. 

“Najbolje je ako koristite samo vodu, dobro osušite intimni dio i nosite ugodno donje rublje”, zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.