Evo koje je najgore doba dana za piti gazirane sokove

Foto: 123RF

BEZ obzira započinjete li ili završavate svoj dan s omiljenim gaziranim pićem, čini se da ne postoji dobro doba dana kada biste ih trebali ispijati.

Kad god se prepustite tom užitku, momentalno ćete poslati lavinu šećera u vaš krvotok, što će gušterači zadati probleme dok pokušava taj šećer gurnuti u vaše mišiće i nastoji pretvoriti ono što može u energiju, a sav višak šećera vjerojatno će se pohraniti u jetri i pretvoriti se u masnoću. 

"Što više gaziranih napitaka pijemo dnevno, to je veća vjerojatnost da ćemo umrijeti od srčanih bolesti", napominje liječnica integrativne medicine Irina Todorov u ime klinike Cleveland.

No, prema barem jednom stručnjaku za prehranu s kojim je razgovarao portal Eat This, Not That, doista postoji najgore doba dana za piti gazirane napitke. Točnije, riječ je o trenucima neposredno prije vježbanja.

"Ne biste trebali piti gazirane napitke prije vježbanja", kaže Leslie Bonci, sportska dijetetičarka koja surađuje s NFL-ovim prvacima u Super Bowlu.

Objašnjava da "karbonizacija može usporiti pražnjenje crijeva" te da se nećete učinkovito hidratizirati jer takvoj tekućini treba više vremena da kroz probavni trakt dođe do mišića koji vježbaju".

Drugim riječima: Pijenje gaziranih pića prije vježbanja uzrokovat će nadutost, ispuštanje plinova, osjećat ćete se loše, a možda osjetite i mučninu. No nemojte misliti da će dijetna gazirana pića biti ništa bolja. Mnoge marke dijetalnih napitaka sadrže aspartam, umjetni zaslađivač čije nuspojave uključuju vrtoglavicu, promjene raspoloženja i migrene. Dakle, ako se spremite za trening, bilo bi pametno da se ne "hidratizirate" omiljenim gaziranim napitkom.

Ako ste u skupini koja ne vježba, postoji još jedno doba dana kada apsolutno ne biste trebali ispijati ovakve napitke. Prema Bonci, to je rano ujutro prije doručka.

"Općenito, pijenje gaziranih pića ujutro može značiti da ćete se osjećati sito prije nego što ste ispunili svoje potrebe za tekućinom", kaže ona te dodaje: "A ako je to prvi napitak koji popijete kad se probudite, tada postoji šansa da će vam biti teže odmah konzumirati druge tekućine i pravilno se hidratizirati".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.