Evo što biste trebali znati prije nego posegnete za dijetalnim pićem

Foto: 123RF

MISLITE da činite dobro svojoj liniji ako pijete dijetalna pića? Promislite još jednom. Umjetni zaslađivači povećavaju apetit, pokazala su istraživanja, a prenosi Ask Men.

Većina se odabirom dijetalne verzije hrane ili pića osjeća bolje, pogotovo ako su u pitanju proizvodi koji se reklamiraju kao oni s nula kalorija. No zapravo vam takve alternative bez šećera možda i ne pomažu u mršavljenju i održavanju tjelesne težina.

Istraživači sa Sveučilišta u Sydneyju proveli su studiju kojom su htjeli ispitati mogu li opcije bez šećera utjecati na prehrambene navike. Eksperimentirali su na muhama i miševima, uspoređujući skupine koje su konzumirale šećer i umjetni zaslađivač sukralozu. Otkrili su da su skupine koje su konzumirale umjetni zaslađivač jele puno više. 

Zašto se to događa? Stručnjaci vjeruju da je uzrok tome što umjetna sladila nisu pravi šećer i ne sadrže kalorije. Ipak su slatkog okusa pa mozak očekuje kalorije, a kad ih ne dobije, žudi za hranom kako bi nadoknadio razliku.

Uz to, kad gladujete, svaka hrana je boljeg okusa. Dakle, osim što ste uslijed konzumacije dijetalnog pića prevareni i gladniji, sve će biti ukusnije i potaknuti vas da jedete više.