Fotka s plaže iz '70-ih šokirala ljude: "Svi su kao manekeni, a danas..."

Foto: Shutterstock

U FACEBOOK grupi Nostalgija prije nekoliko dana objavljena je fotografija s ljetovanja iz 70-ih godina prošlog stoljeća. U komentarima su se mnogi prisjetili ljepših vremena, ali na fotografiji je članovima grupe ipak za oko zapelo nešto drugo. Naime, ono što su primijetili je linija tadašnjih kupača koja, kako kažu, izgleda potpuno drugačije nego danas.

''Vodio se zdrav život. Jela se zdrava domaća hrana, a ne ovo danas - sve otrovno i nakljukano hormonima'', ''Nekad su svi jeli sve i bili mršavi. Danas većina jede zdravo, a svi debeli. Može li to itko razumjeti?", ''Na slici kao manekeni, a danas vepar do vepra, pametnom dosta'', samo su neki od komentara na fotografiju koju možete pogledati OVDJE.

Ne treba posebno naglašavati da danas sve nezdravije jedemo, manje se krećemo, a samim time imamo problema sa suvišnim kilogramima. Problem pretilosti sve je veći u cijelom svijetu te istraživanja pokazuju da je danas više od 800 milijuna ljudi u svijetu pretilo. Najveći problem s debljinom već dugi niz godina imaju Amerikanci.

No situacija je sve gora i kod nas. Naime, čak 65 posto odraslih Hrvata živi s debljinom, što nas svrstava na prvo mjesto najdebljih naroda u Europi. Posljednje Eurostatovo istraživanje, temeljeno na prikupljenim podacima u prvoj pandemijskoj godini, otkrilo je kako više od 70 posto Hrvata i gotovo 60 posto Hrvatica ima indeks tjelesne mase jednak ili veći od 25.