Hrana koju najradije jedemo može postariti mozak, upozorava neuroznanstvenica

Foto: Unsplash

ONO što jedemo ima ogromnu ulogu u zdravlju. Međutim, rijetko razmišljamo o tome kako hrana utječe na naš mozak. Zato neuroznanstvenica Emily McDonald upozorava da postoje namirnice koje trebamo izbjegavati jer mogu ubrzati starenje mozga i kognitivni pad.

"Prerađena hrana povezana je s kognitivnim starenjem, koje uzrokuje zaboravnost", rekla je.

Primjeri uobičajene prerađene hrane uključuju žitarice koje jedemo za doručak, sir, kruh, slane grickalice, mesne proizvode (slanina, kobasice, šunke, salame i paštete), gotova jela te kolače i kekse.

Prethodne studije povezale su prerađenu hranu s rakom, bolestima srca i dijabetesom tipa 2.

Umjesto prerađene hrane, Emily savjetuje da konzumiramo cjelovitu hranu i zdrave masti. To uključuje cjelovite žitarice, voće i povrće, nemasno meso, ribu, jaja, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.