Hrvati odlaze na Himalaju po najviši zaron na svijetu

Foto: Promo

NOVA avantura riječkog tima i rekord hrvatskog ronjenja.

U ponedjeljak kreće put Himalaje još jedna hrvatska ekspedicija - projekt HIMALAYA 2017.



Himalaya 2017 je projekt u kojem će ronioci Lidija Lijić, svjetska i europska prvakinja i Vitomir Maričić, hrvatski ekstremni sportaš, oboje hrvatski reprezentativci u ronjenju na dah, pokušati postaviti rekord za najviši zaron na dah na svijetu.

"Visine i dubine su naizgled dvije suprotnosti, ali su u osnovi jako slični ambijenti. Karakterizira ih ljepota ambijenta i uvjeti smanjenog kisika, u kojima bih se trebala dobro snaći. Ovo je moj drugi posjet Himalaji, ovog puta u skroz novoj dimenziji ronjenja u visinama", rekla je Lidija Lijić.



Projekt traje od 30. 10. do 18.11. i u tom periodu na Nepalu, na području masiva Annapurna, ekipa će kroz desetak dana hoda pokušati doći do triju jezera, u nadi da nisu zaleđena i da su pogodna za zaron u disciplini statika. Ronioci će nositi odijela hrvatskog proizvođača Subcraft, posebno izrađena za ovu priliku od 3mm neoprena.

Zbog aklimatizacije, na putu do jezera žele se popeti na jedan od neimenovanih vrhova. Planirani zaron mogao bi biti na visini od preko 5000 metara, gdje je takvo ronjenje daleko teže izvesti zbog niskog udjela kisika u zraku.


"Često sam boravio na ekstremnim visinama u raznim ekspedicijama i dobro se snalazim i u visini i ispod površine, ali spojiti ta dva svijeta bit će skroz novo iskustvo. Uvjeren sam da će biti pozitivno i zabavno, tim je spreman i motiviran, a ambijent u kojem ćemo boraviti, iako pomalo surov, predivan je", rekao je Vitomir Maričić.



Ronioce prati Viktor Ivaniš, liječnik koji će u suradnji sa svojim timom pratiti ronioce prije zarona, za vrijeme njega i nakon projekta i prvi put dokumentirati promjene koje se u organizmu mogu dogoditi kod boravka u apneji na tako ekstremnoj nadmorskoj visini.

"Pri izloženosti ekstremnim visinama dolazi do određene adaptacije organizma. Mjerenjem različitih parametara, poput saturacije kisika, spirometrije, krvnog tlaka i AMS scorea pokušat ćemo dobiti uvid u prilagodbu na visinu svakog pojedinog člana tijekom ekspedicije. Kao osobi s najmanje iskustva na takvim visinama, nadam se da će i ostali članovi paziti na mene", objasnio je Viktor Ivaniš.

Sretno!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.