Internetom se širi bizaran trend za liječenje ćelavosti, evo o čemu se radi

Foto: Shutterstock

AKO ste obožavatelj Seinfelda i lika i djela Georgea Costanze, svjesni ste jedne od brojnih njegovih nevolja, a to je ćelavost. George se pokušavao na brojne načine riješiti tog problema, a jedan je bio naručivanje sumnjive kreme iz Kine. 

Naime, iako je Seinfeld djelo fikcije, čini se da nije previše daleko od stvarnosti. Industrija rasta kose je multimilijunski posao koji promovira serume, transplantaciju kose, kreme, kape i sve vrste pokrivala za glavu koja služe za ponovno izrastanje vaših prorijeđenih pramenova ili potpuno liječenje ćelavosti.

Ipak, čini se da neki ljudi izbjegavaju ove tretmane zbog jednog trika iz kućne radinosti koji u najmanju ruku izaziva iznenađenje. Radi se o mazanju wasabija na tjeme.

Trend s wasabijem se širi internetom

Premda djeluje smiješno, prema brojnim ljudima, wasabi bi mogao biti lijek za ćelavost. Istraživači sugeriraju da se tajna poticanja rasta kose ne nalazi ni u čemu drugom nego u kontroverznom poprilično agresivnom začinu.

Prema studiji iz 2017. koju su objavili proizvođači wasabija, otkriveno je da taj ljuti umak sadrži visoke razine kemikalije za koju je poznato da stimulira stanice odgovorne za rast kose na ljudskom vlasištu.

Kemijski spoj izosaponarin potiče stanice papile da reagiraju na vanjski podražaj, u konačnici pokrećući razvoj proteina koji stvaraju puteve za hranjive tvari, prema japanskoj stranici s vijestima na engleskom jeziku, SoraNews24.

Postoji ipak vrlo malo dokaza koji podržavaju takve tvrdnje, a studija nije recenzirana

Uglavnom, ovo nije baš tretman za gubitak kose koji bismo preporučili, tvrde stručnjaci za Men's Health. Problem je intenzivan miris, činjenica da će wasabi razmazan po tjemenu vjerojatno nagristi kožu i uzrokovati suzenje očiju, a to uopće ne zvuči kao ugodno iskustvo. Najbolje je to prepustiti stručnjacima kada je u pitanju gubitak kose i posavjetovati se s medicinskim stručnjakom o najboljim mogućnostima liječenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.