Internetom se širi opasan savjet za liječenje hemoroida, ne isprobavajte ga

Foto: Pexels

KRUMPIR spada u samo jedan otvor na ljudskom tijelu, u usta. Na to upozoravaju liječnici koje je zabrinuo savjet koji se širi internetom, a uključuje umetanje krumpira u rektum.

Medicinski stručnjaci naglašavaju da to ne može pomoći u liječenju hemoroida.

“Ne postoje medicinski dokazi da umetanje smrznutog krumpira u anus može pomoći u oporavku pa pozivam na oprez sve koji o tome razmišljaju”, kaže dr. Diana Gall za Wales Online te napominje da postoji nekoliko metoda liječenja hemoroida, ali ovo definitivno nije jedna od njih.

“Na prvom mjestu trebali biste piti puno tekućine i uključiti više vlakana u prehranu te se redovito kupati kako biste ublažili svrab i bol”, dodaje dr. Gall.

Ako takvi tretmani ne pomažu, vrijeme je za stručnu pomoć.

Dr. Gall se oglasila nakon što su internetom počeli kružiti savjeti za liječenje hemoroida umetanjem krumpira u rektum.

Na jednoj web stranici stoji da krumpir ima antiupalna svojstva, ali treba imati na umu da to u ovom slučaju neće biti učinkovito.

“Umetnite krišku krumpira u anus i ostavite ga da djeluje 30 sekundi. Ponavljajte postupak tri do pet dana. Svaki put ostavite krišku u rektumu 30 sekundi dulje. Protuupalna svojstva krumpira pomoći će ublažiti bol i svrbež. Uz to, hladni krumpir sužava krvne žile, smanjuje oticanje i trenutno ublažava bol”, savjetuje se, ali to definitivno ne biste trebali pokušavati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.