Istraživači otkrili koja hrana najbolje pomaže protiv masne jetre

Foto: Shutterstock

ZDRAVLJE jetre od vitalnog je značaja za funkcioniranje cijelog organizma jer taj organ pročišćava tijelo od toksina u suradnji s bubrezima. Važno je održavati je u dobrom stanju, a zdrava i uravnotežena prehrana je ključna.

Što god da jedete, nastojte znati porijeklo namirnica i pratite sastav na ambalaži. Educirajte se o različitim spojevima koji vam ne zvuče poznato. Ipak, jedno od najvažnijih pravila je to da konzumirate namirnice od cjelovitog zrna, a stručnjaci tvrde da to može smanjiti rizik od pojave masne jetre.

U novim nalazima koje je objavio časopis Clinical Nutrition, znanstvenici koji stoje iza studije analizirali su 14.968 sudionika od kojih su 42.2 posto bili muškarci, a 57.8 posto žene, a svi su bili stanovnici Tianjina u Kini. Sudionici su ispunili upitnike koji se odnose na njihovu tipičnu prehranu.

Nakon perioda od 6 godina, istraživači su ponovo proučili zdravstvene markere onih koji nisu imali nikakvih zdravstvenih problema kao što su rak, kardiovaskularne bolesti ili bolesti jetre, uključujući alkoholnu masnu bolest jetre i bezalkoholnu masnu bolest jetre (NAFLD). Otkrili su da oni koji su redovito jeli hranu od cjelovitih žitarica imaju manje šanse za razvoj nealkoholne bolesti masne jetre.

"Rezultati naše studije pokazali su da je veća konzumacija cjelovitih žitarica povezana sa smanjenim rizikom od NAFLD-a kod odraslih Kineza", potvrdili su autori studije. Osim toga, "hrana od punog zrna bogata je nizom korisnih hranjivih tvari i smatra se da igra ulogu u prevenciji kroničnih bolesti."

Brojne studije su pokazale da cjelovite žitarice mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka, a istovremeno poboljšavaju zdravlje probavnog sustava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.