Istraživači tvrde da popularna namirnica pridonosi dugovječnosti

Foto: Shutterstock

Znanstvena studija sa Sveučilišta Oxford otkrila je da određeni prehrambeni izbori i životni stil mogu značajno utjecati na dugovječnost, dok genetika igra manju ulogu nego što se ranije mislilo. Nakon analize 164 okolišna čimbenika, istraživači su utvrdili da je samo jedna namirnica povezana s duljim životom – sir. Iako se često smatra nezdravom hranom, sir se pokazao kao iznimka, dok čak ni meso, sol ili povrće nisu bili izravno povezani s produljenjem životnog vijeka.

Iako znanstvenici ne navode specifičnu vrstu sira, nutricionisti obično preporučuju zdravije varijante poput svježeg sira, ricotte, fete i kozjeg sira koji su bogati proteinima i kalcijem te imaju niži udio zasićenih masti u usporedbi s nekim prerađenim sirevima.

Studija je također pokazala da životni stil utječe na zdravlje i starenje čak deset puta više od genetike. Faktori poput tjelesne aktivnosti, razine obrazovanja i zaposlenja značajno doprinose duljem životu. Profesorica Cornelia van Duijn, jedna od autorica studije i epidemiologinja, pojasnila je: "Konzumacija sira povezana je sa socioekonomskim statusom", te naglasila da studija ne sugerira da je prehrana nevažna, prenosi Daily Express.

Osim prehrane, istraživanje je otkrilo da život s partnerom može pozitivno utjecati na dugovječnost.

Analiza podataka gotovo pola milijuna sudionika iz UK Biobanka istaknula je i čimbenike koji mogu negativno utjecati na životni vijek. Među njima su niža tjelesna visina ili prekomjerna tjelesna težina u djetinjstvu, nezaposlenost i spavanje dulje od devet sati dnevno. Ovi nalazi dodatno potvrđuju važnost životnog stila u očuvanju zdravlja i dugovječnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.