Je li sigurno posjećivati bazene tijekom pandemije koronavirusa?

Foto: Pexels

SVE koji redovito treniraju razdoblje pandemije koronavirusa čini pomalo nesigurnima. Naime, u svim teretanama koje nisu zatvorene postrožene su higijenske mjere što znači da je potrebno doći u čistoj odjeći i obući, koristiti vlastiti, čisti ručnik, dezinficirati ruke, sprave, rekvizite i podloške na kojima vježbate, kao i voditi pomniju brigu općenito o vlastitoj higijeni.

Ako ste od same pomisli na odlazak u teretanu tjeskobni, možda se pitate što je s plivanjem? Možete li se rekreirati u lokalnom bazenu? Čini se da da. Zahvaljujući kemikalijama koje se koriste za bazensku vodu ona nije izvor zaraze.

“Mišljenje je da je uglavnom sigurno ići na plivanje u ovo vrijeme. Voda i klor u bazenima će pomoći ubiti virus. Ipak, posjetitelji se prije korištenja bazena moraju otuširati i slijediti nužne higijenske mjere opreza kad posjećuju javna mjesta kako bi pomogli u smanjenju rizika od infekcije”, navodi britanski The Pool Water and Advisory Group (PWTAG).

Naputak Svjetske zdravstvene organizacije je da razina kloriranja bude 15 mg/l, odnosno nešto viša od uobičajene. 

Ključ je održavanje higijene prostora u kojem se nalazi bazen. To znači tuširati se prije i nakon plivanja, dezinficirati ruke nakon što dodirujete kvake, vrata, ormariće i druge površine te oprati ruke sapunom i vodom čim dođete doma. 

Također, opremu i ručnike perite na temperaturi od 60 Celzijevih stupnjeva ili većoj kako biste ubili sve klice. 

Ako ipak želite odmoriti i predahnuti od tjelovježbe, sada je dobar trenutak. Odmarajte kod kuće koliko god je to moguće. Ako morate na posao, održavajte higijenu radnog mjesta i ne zaboravite redovito dezinficirati vlastiti mobitel jer je leglo raznih klica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.