Kako pravilno dezinficirati automobil tijekom pandemije koronavirusa

Foto: Pixabay

IAKO je najsigurnije ostati kod kuće, automobil je nekim ljudima još uvijek neophodan za odlazak do trgovine ili na posao. 

Istraživanja su pokazala koliko covid-19 može preživjeti na površinama. Osim toga, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je mjere za pravilnu dezinfekciju kućanstva uslijed pandemije. 

No, što je s unutrašnjošću vašeg automobila?

Prije svega, vrlo je važno oprati ruke prije i nakon korištenja automobila, kao i držati ruke podalje od lica. Prilikom čišćenja automobila važno je usredotočiti se na upravljač, ručke na vratima i sve gumbe, dodirne ekrane, mjenjač, sigurnosne pojaseve te tipke na ključevima. 

Ako su površine u vašem automobilu osjetljive, koristite kombinaciju običnog sapuna i vode te mekanu spužvicu. 

“Sapun ili deterdžent razgrađuju vanjski sloj virusa, tako da on nakon toga propada”, kaže za NBC News kemičar Richard Sachleben. 

Ako mislite da površinama u automobilu neće naškoditi, možete koristiti i dezinfekcijske proizvode, ali izbjeljivač izbjegavajte jer može uništiti presvlake. Oprez je potreban i s korištenjem sredstava za čišćenje na bazi amonijaka jer ona mogu oštetiti premaze na dodirnim ekranima koji sprječavaju otiske prstiju.

Stručnjak za automobile Jeff Stout izjavio je za Consumer Reports da je izopropilni alkohol uglavnom siguran u automobilskim površinama.

Preporuka vozačima jest da koriste krpe od mikrovlakana kako ne bi oštetili površine.