Kako preduhitriti i kasnije najbolje tretirati bolne upale mišića

Foto: 123rf

UKOLIKO ste ozbiljan vježbač, a pogotovo ako ste samo sezonac proljeće-ljeto, vjerojatno više i ne pamtite koliko ste puta do sada imali mišićnu upalu. Osim što je neugodna i bolna, mišićna upala je sasvim normalan proces koji se javlja u tijelu kao posljedica neke vrste tjelesne aktivnosti.

Tijekom vježbanja u mišićima se počinje skupljati mliječna kiselina koja uzrokuje osjećaj boli i žarenja zbog čega ne možemo nastaviti s vježbanjem, moramo stati i uzeti nekoliko minuta odmora. Naime, mliječna kiselina nastaje kao nusprodukt sagorijevanja glukoze koja nastaje iz glikogena. Nagomilavanjem ove kiseline dolazi do mišićnog zamora te je, kao što je spomenuto, potrebno uzeti kraći odmor. Za vrijeme tog odmora mliječna kiselina putem krvi odlazi iz mišića u jetru, a mišići su time opet spremni za rad.

Za vrijeme treninga naši mišići doživljavaju sitna oštećenja koja mogu uzrokovati mišićnu upalu pogotovo ako nismo u nekoj zavidnoj formi. Upalni proces može se javiti već nekoliko sati nakon treninga, a najčešće traje između 48 i 72 sata. No, koji se procesi odvijaju u samom mišiću?

Za početak, naravno, u mišiću dolazi do povećane prokrvljenosti kako bi na taj način stanice odgovorne za suzbijanje upale mogle što brže stići do mišića. Kada su ti uvjeti zadovoljeni, u upaljenim se mišićima počinju skupljati stanice koje zovemo makrofagi. Kao slikovito objašnjenje za makrofage se najčešće kaže da su čistači jer zapravo to i jesu. Njihova je zadaća „počistiti“ mišić, tj. sve tkivo koje se oštetilo tijekom treninga otpremiti van iz mišića. Kada makrofagi završe svoj dio posla, mišić je spreman za regeneraciju i obnovu, a u tome mu pomažu tzv. satelitske stanice koje poprimaju značajke mišićnih stanica.

Često se može čuti kako prolazak mišićne upale možemo ubrzati ponovnim treniranjem onih skupina koje su upaljene. U tome ima istine. Odgovor se nalazi u povećanoj prokrvljenosti. Kada vježbamo mišići su jače prokrvljeni, a kao što smo rekli, povećanom prokrvljenošću stanice makrofaga brže mogu doći u oštećeni mišić te ga pripremiti za oporavak. No, to nikako ne znači da upaljene mišiće trebamo nagaziti i maksimalno iscrpiti jer ćemo time napraviti samo još veću štetu. Dovoljne su lagane vježbe jer ćemo već i s njima sasvim dovoljno prokrviti upaljene mišiće.

Osim laganog treninga upalu možemo ublažiti adekvatnim istezanjem koje također omogućuje veću prokrvljenost i cirkulaciju svih tvari unutar mišića. Zatim adekvatna hidratacija također nam može olakšati budući da voda pomaže u izbacivanju toksina iz organizma. Nadalje, zdrava i uravnotežena prehrana bogata proteinima jednako tako pridonosi bržem oporavku. Osim proteina, upalu mogu ublažiti i namirnice kao što su ananas, jabuke, papaja, orasi, đumbir, bobičasto voće itd.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.