Keto dijeta može biti povezana s većim rizikom od srčanih bolesti, kaže istraživanje

Foto: EPA

PREHRANA s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti može se povezati s višim razinama lošeg kolesterola i udvostručiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, poput blokiranih arterija, srčanih udara i moždanih udara, prema novom istraživanju koje prenosi CNN.

"Naša studija otkrila je da je redovita konzumacija prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti povezana s povećanom razinom LDL kolesterola ili 'lošim' kolesterolom i većim rizikom od srčanih bolesti", rekla je autorica studije dr. Iulia Iatan s Klinike za program prevencije Zdravo srce Bolnice St. Paul u Vancouveru.

"Ova studija daje važan doprinos znanstvenoj literaturi i sugerira da štete nadmašuju prednosti", istaknuo je Christopher Gardner, profesor medicine u istraživačkom centru za prevenciju Stanforda, koji je proveo klinička ispitivanja keto prehrane.

Gardner nije bio uključen u studiju.

"Povišeni LDL kolesterol ne smije se odbaciti kao zanemariva nuspojava vrlo niskokalorijske prehrane ili keto prehrane", ustvrdio je Gardner ukazujući na veći rizik od kardiovaskularnih bolesti kod osoba s višim razinama ketona u krvi u usporedbi s onima na standardnoj prehrani.

Visoki kolesterol povećava rizik od srčanog udara

U studiji su znanstvenici definirali dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata kao prehranu u kojoj 45 posto ukupnih dnevnih kalorija dolazi iz masti i 25 posto iz ugljikohidrata.

Studija, koja nije imala znanstvenu recenziju, predstavljena je u nedjelju na godišnjem znanstvenom zasjedanju Američkog koledža kardiologije i Svjetskog kardiološkog kongresa.

"Istraživanje smo proveli zato što smo vidjeli da su pacijenti u našoj kardiovaskularnoj klinici za prevenciju imali tešku hiperkolesterolemiju nakon ove prehrane", rekla je Iatan.

Hiperkolesterolemija ili visoki kolesterol povećava rizik osobe za srčani udar ili druge kardiovaskularne bolesti.

"To nas je dovelo do pitanja o odnosu tih dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti i razine lipida i kardiovaskularnih bolesti. Postoje ograničeni podaci o ovoj vezi", rekla je.

Znanstvenici su usporedili prehranu 305 ljudi koji su jeli hranu s visokim udjelom masnoća i niskim udjelom ugljikohidrata s oko 1200 ljudi koji su imali standardnu prehranu, koristeći zdravstvene podatke ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, a obuhvatili su razdoblje od najmanje deset godina. Otkrili su da su ljudi na keto prehrani imali višu razinu lipoproteina niske gustoće, također poznate kao LDL, kolesterola i apolipoproteina B.

Otkriće vrijedno daljnjeg proučavanja

Apolipoprotein B je protein koji prekriva proteine LDL kolesterola i može biti bolji pokazatelj predstojeće srčane bolesti od povišene razine LDL kolesterola. Znanstvenici su također primijetili da je u ukupnom unosu masnoća u keto prehrani udio zasićenih masti bio veći i da su dvostruko više konzumirane životinjske masnoće (33%) u usporedbi s onima u kontrolnoj skupini (16%).

"Nakon prosjeka od 11.8 godina praćenja i prilagodbe za druge čimbenike rizika za srčane bolesti, poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, pretilosti i pušenja, ljudi na keto prehrani imali su više nego dva puta veći rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, poput blokada u arterijama koje je trebalo otvoriti postavljanjem stentova, srčanog udara, moždanog udara i periferne arterijske bolesti", otkrili su.

Znanstvenici su naveli da njihova studija "može pokazati samo povezanost između prehrane i povećanog rizika za ozbiljne srčane bolesti, a ne i uzročno-posljedične veze", ali otkriće je vrijedno daljnjeg proučavanja.

Pročitajte više