Koliko često bismo trebali vaditi krv?

Foto: Pexels

VAĐENJE krvi jedna je od najčešćih laboratorijskih pretraga. Nerijetko je dio rutinskih, odnosno sistematskih pregleda, a prvenstveno pomaže u procjeni zdravstvenog stanja osobe, ali i procesu dijagnosticiranja te praćenja određene bolesti. Među laboratorijskim pretragama krvi najpoznatija je takozvana kompletna krvna slika (KKS), a mnoge ljude zanima koliko ju je često potrebno provoditi.

Kako objašnjavaju liječnici, to ovisi o mnogo različitih čimbenika. Ipak, svojim pacijentima preporučuju rutinske pretrage krvi barem jednom godišnje. Smatraju ih važnima prvenstveno za praćenje općeg zdravstvenog stanja i rano otkrivanje eventualne bolesti. Vađenje krvi može nam doslovno spasiti život i omogućiti liječenje koje nam je potrebno prije nego što se bolest zakomplicira.

Kada je riječ o kroničnim bolesnicima koji uzimaju lijekove, ponekad liječnici preporučuju vađenje krvi dva puta godišnje, a u iznimnim slučajevima i češće. Isto vrijedi i u slučaju da imate stalne neobične simptome kao što su umor, abnormalnosti kože ili noktiju, gubitak kose te neobjašnjivo mršavljenje ili debljanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.