Konzervirana i gotova jela ponekad mogu biti dobra opcija, tvrde nutricionisti

Foto: Shutterstock

S OBZIROM na to da nutricionisti savjetuju da se prehrana treba sastojati od cjelovite i svježe hrane i da bi prerađenu hranu trebalo izbjegavati, dojma smo da konzervirana hrana nije najbolji izbor. Ipak, neki stručnjaci tvrde da ne mora uvijek biti tako.

"Zabuna nastaje jer je 'prerađeno' uobičajen izraz, ali postoje različiti stupnjevi prerade", kaže Amy Keating, nutricionistica Consumer Reportsa. "Neke prerađene namirnice zapravo mogu olakšati zdravu prehranu."

"Ultraprerađena hrana (poput bijelog kruha, delikatesnog mesa i slatkih pića) sadrži puno rafiniranog brašna, dodanih šećera, soli i sastojaka s kojima inače ne biste kuhali kod kuće, kao što su pojačivači okusa, boje, emulgatori i drugi aditivi", objašnjava Fang Fang Zhang, izvanredna profesorica nutricionističke epidemiologije na Fakultetu nutricionističke znanosti i politike Friedman na Sveučilištu Tufts u Bostonu.

"Sve veći broj studija pokazuje povezanost između ultraprerađene hrane i rizika od pretilosti, hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka", kaže ona. Imajući to na umu, evo nekoliko unaprijed zapakiranih gotovih namirnica koje je dobro jesti, piše The Washington Post.

Konzervirana riba

Konzervirana (ili pakirana) riba kao što je tuna, losos i sardina pristupačan je izvor proteina i esencijalnih omega-3 masnih kiselina.

Juha iz konzerve ili vrećice

Prethodno pripremljene juhe mogu biti prikladan način da unesete povrće. Odaberite juhe na bazi povrća ili graha i provjerite količinu dodane soli.

Prethodno kuhane žitarice

Konzumiranje više cjelovitih žitarica - kao što su smeđa riža, divlja riža, kvinoja, proso i ječam - podržava zdravlje probavnog sustava i pomaže u kontroli upala, koje su čimbenici dijabetesa tipa 2, bolesti srca i nekih vrsta raka. Kuhanje cjelovitih žitarica nije teško, ali može potrajati sat vremena ili duže.

Na deklaracijama treba obratiti pažnju na to jesu li cjelovite žitarice prvi navedeni sastojak, a proizvod bi trebao imati malo ili nimalo dodane soli, šećera i aditiva. 

Mahunarke spremne za jelo

Od tofua i tempeha do konzerviranog graha, mahunarke su izvrstan izvor biljnih proteina i vlakana. Kupovina konzerviranog graha značajno štedi vrijeme u kuhinji. Tofu i tempeh su zapravo već skuhani proizvodi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.