Liječnica: Ako imate više od 50 godina, prestanite s jednom navikom

Foto: Pexels

Naše svakodnevne navike najviše utječu na naše zdravlje, uključujući i životni vijek. Važnije je ono što redovito radimo, od povremenog odlaska na dijetu, sudjelovanja u raznim fitness izazovima jednom godišnje, ili obvezivanja na redovite vježbe nekoliko tjedana, samo da bismo se vratili sjedilačkom načinu života kada ponestane motivacije.

Možda već znamo da trebamo napraviti neke promjene za dobrobit svog zdravlja, ali nismo sigurni odakle početi. Može biti neodoljivo pokušati napraviti drastične promjene u prehrani i načinu života odjednom. Za ljude koji imaju 50 ili više godina i žele početi živjeti zdravo, liječnica i stručnjakinja za dugovječnost, dr. Gowri Reddy Rocco, nudi jednu promjenu za početak. Time bi mogli produžiti godine života.

Dakle, dr. Rocco kaže da je presudno smanjiti unos šećera i alkohola na minimum. "Pretjerana konzumacija šećera i alkohola jedna je od najgorih navika za dugovječnost jer uzrokuje visoke razine upala koje negativno utječu na cjelokupno zdravlje", rekla je za Parade.

Objašnjava da prehrana bogata visoko prerađenom hranom, punom dodanog šećera, može uzrokovati inzulinsku rezistenciju, što može dovesti do dijabetesa tipa 2.

Nikada nije prekasno za zdrave promjene u prehrani

"Istraživanja su pokazala da visok šećer hrani stanice raka, potičući ih na rast, pridonosi većem riziku od Alzheimerove bolesti, bolesti srca, visokog krvnog tlaka i pretilosti", istaknula je. Znanstvena istraživanja pokazuju da zamjena hrane s visokim udjelom dodanog šećera hranom bogatom hranjivim tvarima može produžiti životni vijek za deset godina.

To je zato što hrana s visokim udjelom dodanog šećera obično ima malu hranjivu vrijednost i može izazvati upalu u tijelu, kako je objasnila dr. Rocco. Nasuprot tome, hrana bogata hranjivim tvarima smanjuje upalu i stoga smanjuje rizik od kroničnih bolesti koje mogu skratiti životni vijek.

Što se tiče smanjivanja alkohola, dr. Rocco navodi da prekomjerno konzumiranje alkohola dovodi do povećanog rizika od kroničnih bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest, bolesti srca, visoki krvni tlak i pretilost. To je posebno važno s obzirom na to da je uporaba alkohola u porastu među odraslima starijima od 50 godina. Prema nacionalnom istraživanju, procjenjuje se da oko 20 posto odraslih između 60 i 64 godine te oko 10 posto odraslih starijih od 65 godina trenutno prekomjerno pije.

"Dobra vijest je da prehrana s niskim udjelom šećera i malo prerađene hrane, minimalno pijenje alkohola i jedenje cjelovite hrane može uvelike smanjiti te probleme", napomenula je dr. Rocco, zaključujući da nikada nije prekasno za zdrave promjene u prehrani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.