Prevencija Alzheimerove bolesti, raka i drugih bolesti povezanih sa starenjem sve je važnija u svijetu zdravlja i wellnessa. Istraživanja sve više pokazuju da životne navike, uključujući prehranu, igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika od ovih stanja. Jedan od uzročnika ovih zdravstvenih problema su skriveni šećeri prisutni u mnogim prerađenim namirnicama, od umaka do energetskih pločica.
Prekomjeran unos šećera može dovesti do kronične upale, inzulinske rezistencije i oksidativnog stresa koji su povezani s razvojem Alzheimerove bolesti, povećanim rizikom od raka i bolestima povezanima sa starenjem.
Prema liječnicima, ovo su tri neočekivane namirnice na koje treba pripaziti zbog skrivenih šećera.
Ovi naizgled bezazleni umaci zapravo su puni šećera.
"Iako ovi umaci mogu izgledati nevino, često sadrže kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze ili dodane šećere. S vremenom se ti šećeri nakupljaju i dovode do upale koja ubrzava proces starenja i povećava rizik od raka", objašnjava dr. Michael Lahey za SheFinds. Preporučuje pripremu umaka kod kuće s pomoću svježih sastojaka.
Jogurt može izgledati kao zdrav izbor za doručak, no mnogi kupljeni jogurti sadrže veliku količinu šećera.
"Primijetila sam da neki brendovi sadrže 250-300 kalorija i 25-30 grama šećera po obroku, što je ekvivalent čokoladici. Većina tih šećera uzrokuje kroničnu upalu, uključujući upalu mozga, što ubrzava proces starenja mozga", upozorava dijetetičarka i nutricionistica dr. Ria Hawle. Umjesto toga, preporučuje obični grčki jogurt s malo meda i bobičastim voćem za sladak okus.
Iako su granola pločice reklamirane kao zdrave, često su prepune šećera i drugih neželjenih sastojaka.
"Granola pločice obično sadrže više vrsta šećera i prerađenih sastojaka koji pružaju malo nutritivnih vrijednosti. Dugoročni visok unos šećera uzrokuje upalu i negativno utječe na protein BDNF, važan za pamćenje i učenje. Niske razine BDNF-a povezane su s Alzheimerovom bolešću i drugim neurodegenerativnim bolestima", ističe liječnik dr. Rimas Geiga.
Dodaje da upala uzrokovana prehranom bogatom šećerom "stvara uvjete za rast stanica raka". Preporučuje domaću pripremu pločica sa zobenim pahuljicama, orašastim plodovima i minimalno prirodnih zaslađivača, poput datulja i meda.