Liječnik tvrdi da dvije navike mogu ubrzati metabolizam za 30 posto

Foto: Pexels

Metabolizam je proces kojim tijelo pretvara hranu u energiju. Brži metabolizam znači da naše tijelo učinkovitije sagorijeva kalorije, što može pomoći u mršavljenju i poboljšati ukupnu razinu energije. Iznenađujuće je da bi ubrzavanje metabolizma za 30 posto moglo biti lakše nego što mislimo, tvrdi liječnik dr. Joseph Ambani. Uvođenjem određenih navika i promjenama životnog stila, možemo značajno potaknuti svoj metabolizam. Evo koje navike dr. Ambani preporučuje.

1. Povećajte unos proteina

Proteini imaju veći toplinski učinak u usporedbi s mastima i ugljikohidratima. To znači da tijelo koristi više energije, odnosno kalorija, za probavu i obradu proteina. Protein je neophodan za održavanje i izgradnju mišićne mase. Mišići sagorijevaju više kalorija u mirovanju u usporedbi s masnim tkivom.

"Konzumiranje više proteina može privremeno potaknuti vaš metabolizam. Termički učinak hrane (TEF) je povećanje brzine metabolizma nakon ingestije. Protein uzrokuje najveći porast TEF-a, ubrzavajući vaš metabolizam za 15-30 posto", kaže liječnik za SheFinds.

2. Prakticirajte intervalni trening visokog intenziteta (HIIT)

Trening visokog intenziteta s intervalima (HIIT) moćna je metoda vježbanja koja izmjenjuje kratke, intenzivne vježbe i razdoblja odmora ili vježbe nižeg intenziteta. Intenzivni periodi u HIIT-u guraju naše tijelo do granica, što rezultira većim sagorijevanjem kalorija tijekom vježbanja u usporedbi s vježbanjem umjerenog intenziteta. HIIT značajno povećava stopu metabolizma nakon vježbanja zbog EPOC efekta.

To znači da naše tijelo nastavlja sagorijevati kalorije po višoj stopi satima nakon što smo završili s treningom.

"HIIT treninzi uključuju brze i intenzivne periode aktivnosti. Oni održavaju vaš metabolizam ubrzanim čak i nakon što završite s vježbanjem. Ovaj učinak nakon vježbanja poznat je kao prekomjerna potrošnja kisika nakon vježbanja (EPOC)", pojasnio je dr. Ambani.

INTEGRIRANJEM ovih strategija u svoju rutinu, možemo učinkovito potaknuti svoj metabolizam, ispuniti ciljeve mršavljenja i povećati ukupnu razinu energije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.