Liječnik upozorava da omiljeni ručak s nogu doprinosi srčanom i moždanom udaru

Foto: Pexels

JEDENJE hamburgera može povećati rizik od moždanog udara, upozorio je američki liječnik Michael Greger. Citirao je dokaze prema kojima hamburger obiluje zasićenih masnoćama i visokom razinom soli, kao i trimetilamin N-oksidom (TMAO).

"Naše crijevne bakterije karnitin u mesu pretvaraju u trimetilamin. Njega naša jetra oksidira u TMAO, što može doprinijeti srčanom udaru, moždanom udaru i smrti", pojasnio je dr. Greger.

Bilo koja vrsta prerađenog mesa, poput šunke, slanine, kobasice ili salame, nije ništa zdravija opcija. Naime, prema studiji Sveučilišta u Oxfordu, koja je uključivala podatke više od 1.4 milijuna ljudi, "unos prerađenog mesa veći od 50 grama u danu povećava rizik od koronarne bolesti srca za 18 posto".

Prerađeno meso ima visok udio soli, što povisuje krvni tlak, a visoki krvni tlak dobro je utvrđen čimbenik rizika za koronarnu bolest srca. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da koronarna bolest srca povećava rizik od moždanog udara.

"Velika većina dostupnih dokaza ide u prilog povezanosti između konzumacije voća i povrća i smanjenog rizika od moždanog udara", tvrdi dr. Greger.

Drugim riječima, kad birate ručak s nogu, imajte na umu da je bolje odabrati zdravu salatu s puno povrća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.