Liječnik: Visoke doze dvaju dodataka prehrani mogu oštetiti vaša pluća

Foto: Shutterstock

Problemi s plućima mogu značajno utjecati na opće zdravlje i kvalitetu života, stoga je važno paziti na to što unosimo u organizam, uključujući i dodatke prehrani. Iako neki suplementi obećavaju koristi za dišni sustav, drugi mogu pogoršati plućne tegobe. Neke tvari, posebno u visokim dozama, mogu nadražiti dišne putove ili stupiti u interakciju s lijekovima koji se koriste za liječenje plućnih bolesti.

Liječnik dr. Michael Lahey istaknuo je da postoje dva dodatka prehrani koje bismo trebali izbjegavati u velikim dozama jer mogu izazvati plućne probleme.

1. Vitamin E acetat (prisutnost u proizvodima za vaping i nekim suplementima)

Ovaj oblik vitamina E povezan je s respiratornim problemima. Iako je vitamin E važan za zdravlje i djeluje kao antioksidans, njegov sintetski oblik u "vape" proizvodima i određenim dodacima prehrani može biti opasan.

"Kada se koristi u obliku acetata i primjenjuje u vape uređajima ili nekim dodacima prehrani, može imati po život opasne posljedice za pluća. Udisanje ovog spoja može uzrokovati bolest poznatu kao EVALI (ozljeda pluća povezana s upotrebom e-cigareta ili vaping proizvoda)", upozorava dr. Lahey za SheFinds. Također ističe da izaziva upalu i oticanje pluća, a u nekim slučajevima dugoročna oštećenja dišnog sustava ili smrt.

2. Beta-karoten (u visokim dozama, posebno kod pušača)

Beta-karoten je prekursor vitamina A i poznati antioksidans, ali u velikim dozama može imati negativne učinke, osobito kod pušača i ljudi izloženih azbestu.

"Utvrđeno je da visoki unos beta-karotena kod pušača i osoba izloženih azbestu povećava rizik od plućnih bolesti i raka. U visokim dozama, beta-karoten može povećati oksidativni stres uzrokovan duhanskim dimom i posljedično povećati rizik od raka pluća", upozorava liječnik.

Dr. Lahey preporučuje izbjegavanje dodataka prehrani i ulja koja sadrže vitamin E acetat te savjetuje da se umjesto toga konzumiraju prirodni izvori vitamina E poput orašastih plodova, sjemenki i zelenog lisnatog povrća. Također savjetuje izbjegavanje visokih doza beta-karotena, pogotovo kod pušača, te umjesto toga konzumaciju prirodnih izvora vitamina A, kao što su mrkva, batat i špinat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.