Maske bi mogle uzrokovati ozbiljne stomatološke probleme, upozorava stručnjak

Foto: 123RF

NOŠENJE maske na nekim je mjestima postalo nužno, ali stomatolog upozorava da bi to moglo dovesti do problema sa zubima i desnima. Dr. Jeffrey Sulitzer za Liverpool Echo kazao je da ljudi, uslijed dužeg nošenja maske, više dišu kroz usta nego kroz nos, a upravo tu nastaje problem. Naime, to isušuje usta, a posljedica toga mogu biti bolesti desnih.

"Prekrivanje usta i nosa na duži period natjerat će vas da dišete na usta. Rezultat toga je suhoća usta, a onda raste vjerojatnost za bolesti desnih i neugodan zadah", kaže dr. Sulitzer.

Njegov je savjet da zbog toga posebnu pažnju posvetite oralnoj higijeni, pijete puno tekućine između nošenja maske te žvačete kaugume bez šećera kako biste pojačali proizvodnju sline.

Specijalistica za disanje Joanne Clayton preporučuje ljudima da vježbaju nošenje maske kod kuće kako bi naučili disati pod njima. 

"Važno je disati kroz nos, a neki ljudi automatski počinju disati na usta kad stave masku. Dobra ideja je da je pokušate nositi kod kuće par minuta i koncentrirate se na disanje te postupno povećavate period nošenja", dodala je. 

Za pravilno disanje na nos pod maskom potrebno je prilagoditi tempo hodanja.

"Morate naći umjerenu brzinu hoda, koja vam neće povećavati otkucaje srca i tako vas natjerati da počnete disati na usta", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.