LJUDI se često pitaju je li za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga kupaca, pokazuju i novi proizvodi na tržištu poput gheeja i veganskog maslaca. Koji proizvod od četiri navedena kupiti? Ako želite znati koja je opcija najzdravija, nastavite čitati.
Maslac
Kao i ulja, maslac je bogat mastima i kalorijama. Jedna žlica maslaca ima 12 grama masti i 102 kalorije. Ako ga posolite, povećavate i unos natrija. Žlica maslaca sadrži 7 grama zasićenih masti, najčešće palmitinske kiseline, koja ima tendenciju povećati ukupni kolesterol i loš LDL kolesterol. Zbog toga se povezuje s povećanim rizikom od srčanih bolesti.
Margarin
Često ćete ga u trgovini pronaći uz maslac, a margarin ima puno manje kalorija i masti. Otprilike sadržava od 35 do 70 kalorija i 4 do 8 grama masti u jednoj žlici, ovisno o proizvođaču. Margarin je u prošlosti bio izvor potpuno ili djelomično hidrogeniziranih masti. Zbog tog procesa je ostajao čvršći na sobnim temperaturama, ali hidrogenizacija ulja povezana je s lošim posljedicama po zdravlje. Danas se hidrogenizacija rjeđe koristi u proizvodnji margarina koji se mogu naći na tržištu.
Ghee
Ghee je pročišćeni maslac, vrlo popularan u indijskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Pročišćeni maslac dobiva se odvajanjem čvrstih tvari mlijeka od maslaca, odnosno zadržavanjem samo tekuće masnoće koja ostane nakon tog procesa. Tako nastaje proizvod nalik maslacu, ali boljeg okusa.
Ghee može biti izvrstan za pripremu hrane, ali ima više masti i kalorija po žlici - 14 grama i 120 kalorija. Jedna jušna žlica ghee maslaca sadrži 10 grama zasićenih masti, što je 50 posto preporučene dnevne vrijednosti.
Veganski maslac
Veganske opcije sve su zastupljenije na tržištu te uključuju i maslac. On se može izraditi od kokosovog, sojinog, palminog, lanenog ili maslinovog ulja ili uljane repice. Mnogim veganskim maslacima dodaju se i male količine proteina iz indijskih oraščića, zobi, graha ili graška. Žlica veganskog maslaca sadrži oko 80 kalorija, 8 grama ukupne masti i do 5 grama zasićene masti.
Zaključak
Najvažnija razlika u ove četiri navedene opcije odnosi se na broj kalorija, količinu masnoće i vrstu masnoće. S obzirom na to, ghee sadrži najviše svega navedenog, a pažljivo odabran margarin može sadržavati najmanje.
Ako se odlučite za margarin, birajte proizvod čiji su primarni sastojci voda i maslinovo ulje, ulje avokada, laneno ulje i/ili ulje uljane repice. Margarin s ovim sastojcima vjerojatno će imati manje masnoća i kalorija, što može biti dobro za kontrolu tjelesne težine, tvrdi dijetetičarka Molly Hembree za Eat This.