Mlijeko žohara novi je hit među pobornicima zdrave prehrane

Foto: 123RF

OSIM kravljeg, sojinog ili bademovog, novi hit među pobornicima zdrave prehrane je i mlijeko žohara. Da, dobro ste pročitali, mlijeko od tih malih napasti na šest nogu.

Mlijeko je izvedeno iz takozvanih žoharskih kristala, dijela insekta koji se nalazi u njegovom crijevu, a potrebno je čak tisuću žohara da bi se proizvelo svega sto grama mlijeka.

Istraživač iz Instituta za biologiju i regenerativnu medicinu matičnih stanica u Indiji tvrdi da je hranjiva vrijednost mlijeka žohara puno veća nego od ostalih mlijeka. Navodno se okusom uopće ne razlikuje od kravljeg mlijeka, a osim toga ima i četiri puta više bjelančevina.

Također, sadrži proteine, masnoće, šećere i esencijalne aminokiseline koje potiču rast stanica, lipide koji održavaju naše tijelo zdravim, i šećere koji nam daju energiju. Sve to izravno utječe i na zdravlje naše kose i noktiju. 

Ipak, dr. Rachel Nazarian iz Schweiger Dermatology Group naglašava da zbog razine hormona rasta i šećera, mlijeko žohara nije najbolji prijatelj kože, posebno ako je već problematična i sklona aknama.

Unatoč svim dobrobitima ove namirnice, pitanje je koliko se ljudi mogu pomiriti s činjenicom da piju mlijeko žohara. Čini se da će upravo o tome ovisiti i daljnja proizvodnja. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.