Mogu li nas topli napici rashladiti tijekom toplinskog vala?

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

U HRVATSKU stiže toplinski val i svako osvježenje je dobrodošlo. Dok se neki drže klimatiziranih i zamračenih prostora, drugi će se rashladiti kupanjem u moru.

Opće poznato je da je tijekom vrućina važno održavati organizam hidriranim, a o najboljoj temperaturi napitaka koje unosimo u tijelo još uvijek se raspravlja. Mnogima primamljivo zvuči voda s kockicama leda jer misle da će im ona najbolje sniziti tjelesnu temperaturu, ali paradoks je da topli napici mogu biti bolji izbor.

Studije Škole ljudske kinetike Sveučilišta u Ottawi sugeriraju da bi topli napici mogli biti dobar način da se rashladite. Ispijanje vrućeg napitka izaziva znojenje, a pritom ne podiže toliko tjelesnu temperaturu. Znoj se tada hladi na površini kože, smanjujući osjećaj pregrijanosti.

Dakle, topli napitak će vas rashladiti, ali možda neće imati trenutni učinak kao ledeno piće. Također, funkcionira samo ako ste u okruženju gdje znoj može ispariti, što znači da neće djelovati ako ste na vlažnom mjestu ili nosite duge rukave.

"Ako popijete vrući napitak, to rezultira manjom količinom topline pohranjene u vašem tijelu, pod uvjetom da dodatni znoj koji se proizvodi kada pijete vrući napitak može ispariti. Za vrlo vrućeg i vlažnog vremena ili ako nosite puno odjeće, ispijanje vrućeg napitka je loša ideja", rekao je za Smithsonian istraživač sa Sveučilišta u Ottawi, Ollie Jay.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.