Možete li postati ovisni o balzamu za usne?

Foto: Pexels

ŠEĆETE, pijuckate kavu s prijateljem ili pomažete svom djetetu napraviti domaću zadaću kad vam se javi poriv: trebate namazati usne. Te suhe, ispucale usne zahtijevaju vašu pažnju dok se ne smire.

Ali onda, samo sat ili dva nakon nanošenja, ponovno osjetite istu potrebu. Osjećate se kao da ste ovisni o balzamu za usne - što ga više upotrebljavate, više osjećate da vam treba.

No dermatologinja J. Rodney iz klinike Eternal Dermatology + Aesthetics in Columbia u saveznoj državi Maryland rekla je da balzami ne izazivaju ovisnost, iako postoje razlozi zbog kojih biste se mogli prisiliti koristiti ih češće nego što biste željeli.

Zašto usne pucaju

Većina kože na vašem tijelu je prekrivena dlačicama, a one izviru iz folikula, koji također luče ulje. No usne su iznimka pa "nemaju sposobnost vlaženja iznutra prema van", rekla je Rodney. Kao rezultat toga, mogu ispucati.

Ispucale usne su "upala usana koja rezultira ljuštenjem i povećanim mijenjanjem stanica" zbog nečega poput promjene vremena ili jedenja nečega na što je koža alergična, rekla je Rodney.

Upravo u tim situacijama ljudi najčešće posežu za balzamima za usne. No tek prestanak korištenja tih balzama otkriva temeljnu upalu.

"Tada, kad prestanete, upala se rasplamsava i ponovno ćete iskusili nelagodu", rekla je Rodney. 

Također, možda ćete se osjećati i kao da ne možete prestati mazati usne ako ste navikli na proizvode s blagim steroidima, poput hidrokortizona, koji su posebno učinkoviti u smirivanju upala, a zatim se prebacuju na nešto jednostavnije, poput vazelina.

Upravo zato Rodney nikad ne koristi balzame niti ih preporučuje klijentima. To je zato što takvi proizvodi mogu sadržavati dodane parfeme i druge alergene sastojke koji pogoršavaju suhoću i upalu. Odnosno, kako ona kaže, balzami bi istovremeno mogli biti problem i rješenje.

Umjesto toga, ona preporučuje tanak sloj vazelina, koji je nježan i sadrži samo jedan sastojak, piše Insider.

"Manje je više jer bi čak i sastojci kozmetičkih proizvoda, uključujući ruževe, mogli biti alergeni i iritirati", rekla je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.