Muškarac srušio rekord u utrci na 50 kilometara na traci za trčanje

NJEMAČKI ultra trkač Florian Neuschwander srušio je svjetski rekord na 50 kilometara na traci za trčanje. Atletičar koji trči za klub Red Bull istrčao je navedenu trasu za minutu i 38 sekundi brže od svojeg prethodnika, Amerikanca Maria Mendeza koji je rekord postavio u siječnju.

“Ne znam zašto volim trčati na traci. Mentalno mi trčanje predstavlja problem pa mi se ovaj izazov učinio kao dobra prilika da testiram granice”, izjavio je Neuschwander nakon postavljanja rekorda.

Želja da postane svjetski rekorder u ovoj disciplini pojavila mu se još 2013. godine, prije nego što je probijena granica od 3 sata za 50 kilometara. Sedam godina kasnije, tijekom priprema za prvenstvo Njemačke u utrci na 100 kilometara, Neuschwander je odlučio da je pravi trenutak za napad na rekord.

Za rekord se pripremao na isti način na koji se priprema i za maratone, u intervalima od 12 tjedana u kojima je podizao kondiciju i brzinu. Kada je Mendoza u siječnju srušio rekord, dodao je pritisak na njegova leđa, ali je 38-godišnji trkač ustrajao u svom cilju. Na dan utrke u prostoriji u kojoj je bila traka za trčanje držao je otvoren prozor da bi dobio dovoljnu količinu svježeg zraka i, bez obzira na bol u donjem dijelu leđa, držao se zadanog plana.

“Prvih 10 kilometara počeo sam brzinom od oko 16,5 km/s”, objasnio je Florian i nastavio: “To je bio slabiji ritam od onog potrebnog za rušenje rekorda. Nakon tridesetog kilometra zaostajao sam oko minutu i 40 sekundi za rekordom. Zadnjih 20 kilometara sam ubrzao, a brzina na zadnjih deset kilometara mi je bila između 17,5 i 18 km/s.” Bez obzira na bol u leđima i grčeve u nogama, Florian je uspio izdržati tempo i probiti svjetski rekord.

Nakon što se traka za trčanje zaustavila, Neuschwander je rekord kratko proslavio sa svojom djevojkom i kćeri, a za nagradu je uzeo tri slobodna dana za oporavak prije nego što se vrati treninzima. “Lijepo je srušiti rekord, no znam da postoji puno trkača koji bi, da žele, sutra mogli srušiti taj rekord. Ovo je lijepo postignuće, no moje veće utrke tek dolaze. Neću se zaustaviti na ovome. Vidjet ćemo što će se sljedeće dogoditi”, komentirao je Neuschwander nakon završetka utrke.

“Jako bih se želio kvalificirati za Svjetsko prvenstvo na 100 kilometara u rujnu u Nizozemskoj. Kada sam se tamo natjecao 2017. godine, bio sam deveti i sada bih to htio popraviti. Dat ću sve od sebe”, zaključio je Neuschwander.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.