Na ove stvari o zubnoj higijeni trebaju posebno pripaziti stariji od 40

Foto: Shutterstock

BRIGA o zdravlju zubi važna je u svakoj fazi života, ali najvažnija je nakon što prijeđete 40 godina, tvrde stručnjaci. U srednjim godinama promjene se prirodno događaju na zubima i desnima, a oštećenja i zanemarivanje dentalne higijene mogu se vrlo brzo očitovati na zdravlju zubi.

Desetljeća žvakanja, grickanja i mljevenja mogu utjecati na caklinu, dok bakterije koje se zadržavaju u ustima mogu uzrokovati karijes. Ali postizanje idealnog osmijeha moglo bi biti lakše nego što mislite.

Ovo je sedam jednostavnih savjeta za brigu o zubima, prema The Daily Mailu.

Pijte više vode

Kako starimo, usta postaju sve suša, a vjerojatnost pojave karijesa raste. Ali nemojte posegnuti samo za najbližim zaslađenim pićem kako biste se osvježili. Visok sadržaj šećera u mnogim gaziranim pićima može potaknuti umnožavanje bakterija, što može dovesti do karijesa. Također, mnoga gazirana pića su kisela i mogu oštetiti zube.

Čistite prostor između zubi

Možda mislite da prakticirate savršenu rutinu četkanjem zubi dvaput dnevno, ali u krivu ste. To je zato što najčešće oralne bolesti zapravo počinju između zubi, a loša stomatološka rutina može dovesti do bolesti desni i karijesa.

I dok je pranje zubi dvaput dnevno, naravno, ključni dio vaše dentalne rutine, četkica za zube ne može prodrijeti do najvažnijih dijelova jer četkanjem možete očistiti samo do 60 posto zubi; prednji, stražnji i gornji dio.

Interdentalne četkice i zubni konci trebali bi biti dio vaše svakodnevne upotrebe.

Redovito odlazite na kontrole kod stomatologa

Umjesto da to ostavljate na dnu popisa obaveza, rezerviranje termina za provjeru higijene zuba zapravo je važnije nego ikad. Osim što će se pobrinuti da su vaši zubi čisti i zdravi, stomatolozi mogu identificirati i druga stanja koja utječu na usta i desni.

Manje pijte alkohol i kavu

Kava vam je potrebna za razbuđivanje, ali ne čini dobro vašim zubima. Kiselost u kavi može oslabjeti caklinu i učiniti zube osjetljivijima na karijes. Alkohol također može biti štetan jer sadrži šećere, koji mogu pridonijeti ili ubrzati i bolesti desni.

Kada se alkoholna pića pomiješaju s gaziranim pićima, također postoji povećana razina kiseline u ustima, što može dovesti do daljnje erozije.

Jedite više voća i povrća

Postoji mnogo ukusnih grickalica i poslastica koje su dobre za zube i pomoći će vam da postignete savršen osmijeh. Jeste li znali da hrskavo voće i povrće, poput jabuka, mrkve i celera, zapravo pomaže očistiti naslage s vaših zuba, a također će vam pomoći i osvježiti dah?

Vitamini i antioksidansi u voću i povrću mogu pomoći u zaštiti desni i drugih tkiva od oštećenja stanica i bakterijskih infekcija.

Održavajte čistoću zubne četkice

Održavanje dentalnih proizvoda čistima jednako je važno kao i pravilna rutina. Nakon svake upotrebe trebali biste isprati i četkicu za zube i interdentalnu četkicu prije nego što ih pohranite na suho mjesto - nemojte ih ostaviti samo u bazenu vlage pored sudopera.

U međuvremenu trebali biste nastojati mijenjati četkicu za zube svaka tri mjeseca, a interdentalnu četkicu svaki tjedan ili kad god primijetite da se izlizala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.