Ne čistite redovito svoju pećnicu? Liječnik naveo koje su opasnosti

Foto: Shutterstock

U VRIJEME blagdana, koje je pred nama, gotovo sigurno nećemo razmišljati o kućanskim poslovima. Sve treba biti spremno unaprijed, a tih 7-10 dana godišnjeg teško da ćemo se uhvatiti ribanja i čišćenja. Osobito nam neće pasti na pamet čistiti pećnicu. 

S obzirom na to da ćemo je sigurno ipak koristiti češće u tom periodu, potrebno je to napraviti prije. Ovo su neke od posljedica mjesecima neočišćene pećnice, piše Livestrong:

Opasnost od požara

Ovo je najopasnija nuspojava prljave pećnice: "Ulje je gorivo, pa ako ste prolili ulje po pećnici, može se zapaliti i uzrokovati požar", kaže dr. sc. Philip Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na NYU Langone Health.

Vaša kuhinja bi mogla postati zadimljena

"Kako se mast nakuplja u pećnici, stvara se zadimljeno okruženje", kaže Tierno. Udisati dim nikada nije dobra ideja za zdravlje, pa ako iz pećnice izlaze oblačići dok se zagrijava, to je znak da je vrijeme za čišćenje.

Vaša hrana možda neće imati dobar okus

"Ako tortu pečete u pećnici prljavoj od masnoće, to bi moglo utjecati na okus", kaže Tierno. Isparavanje zaostale masti i komadića stare hrane mogu posebno kontaminirati drugu hranu i dati joj neugodan okus.

Što je s klicama?

Barem klice nisu zabrinjavajuće. "Bakterije rastu na raznim česticama u pećnici, ali toplina pećnice bit će dovoljna da ubije te štetne mikroorganizme", kaže Tierno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.