Ne ignorirajte ovaj znak na koži, mogao bi značiti rak, upozorava liječnik

Dermatolog Scott Walter upozorio je ljude da budu svjesni neobičnog simptoma koji može biti znak ozbiljne bolesti. Na TikToku pojasnio je da ubrzani rast bijele, tanke dlake na mjestima na kojima dlake inače ne rastu, može biti simptom rijetkog stanja kože koje se zove stečena hipertrihoza (hypertrichosis lanuginosa ili HLA).

"Ta dlaka izgleda poput one koju bebe imaju kad se rode, poput paperja. No kod odraslih, takve su dlake znak poremećaja", objasnio je dr. Walter.

Ističe da se dlačice najčešće pojavljuju na ušima, obrazima i nosu te se povezuju s rakom pluća, dojke, maternice, debelog crijeva, gastrointestinalnog sustava, urinarnog trakta i jajnika.

"Ludo je da se ovaj simptom može pojaviti čak dvije i pol godine prije dijagnoze raka. Javlja se rijetko i ne želim vas plašiti, ali mislim da je svakako zanimljiv način na koji nam koža govori da se nešto događa iznutra", dodao je.

@denverskindoc Baby hair aka Lanugo as an adult? #whatsonmyskin #lanugo #lanugohair #medicine #acquiredhypertrichosislanuginosa #paraneoplastic #interesting #todayilearned #babyhair ♬ original sound - Dr. Scott Walter | Derm

Prema Informacijskom centru za genetiku i rijetke bolesti, manje od tisuću Amerikanaca ima HLA. Simptomi uključuju upalu jezika, otečene izbočine na jeziku, promijenjeni osjet okusa, proljev i gubitak težine.

U jednom zabilježenom slučaju, 68-godišnja žena izjavila je da se osjeća kao da joj jezik gori. Imala je i lanugo-dlačice po cijelom licu. Prije podvrgavanja radioterapiji, dijagnosticiran joj je HLA i rak rektuma.

Liječnici su uočili da dlačice mogu prestati rasti ako se liječi temeljni rak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.