Ne možete postići identičan izgled tijela kakav netko već posjeduje!

Foto: 123rf 

UKOLIKO krećete trenirati i odredili ste cilj koji podrazumijeva nečiji konkretan fizički izgled, odnosno oblik tijela i mišića, trebate biti svjesni da je taj cilj neostvariv.

Ova činjenica ne znači kako ne možete postići određenu fizičku spremu, formu te definiciju, već da nečiju konstituciju te izgrađenost i proporcije mišića nije moguće „iskopirati“.

Navedena činjenica proizlazi iz različitosti oblika čovjekovog tijela, a pritom oblik i držanje tijela, uz ostale čimbenike, ovise o konstituciji tijela.

Tjelesna građa skup je prirođenih osobina, a one su izražene u vanjskom obliku tijela, građi organa i tkiva te njihovim reakcijama, sklonosti prema bolestima te u kemijsko – biološkoj specifičnosti organizama, ali i u naravi pojedinaca.

TRI TEMELJNE KONSTITUCIJE


Astenična konstitucija

Najučestaliji oblik građe upravo je ova konstitucija čije su temeljne značajke visok rast, u Hrvatskoj do prosječno 175 cm, razmjerno dugačak prsni koš s oštrim rebrenim kutom, široka zdjelica te dugački udovi.

Fibrozna konstitucija

Ova konstitucija podrazumijeva visok stas, snažan kostur, snažan vrat, široka ramena, snažan  te dobro razvijen prsni koš s rebrenim kutom od oko 90° i uska zdjelica.

Piknička konstrukcija

Ova konstitucija obuhvaća ljude niska rasta, u Hrvatskoj do 165 cm. Ovu konstituciji obilježava izrazito širok prsni koš s tupim rebrenim kutom te istodobno kratak vrat, razmjerno uska ramena i kratki udovi. Navedenu konstituciju obilježava i široka zdjelica.

MJEŠOVITA KONSTITUCIJA

Mješovitu konstituciji obilježavaju razna nasljedna obilježja jer ljudi vrlo rijetko nasljeđuju obilježja isključivo jedne temeljne konstitucije.

SPOLNE ZNAČAJKE



Primarne spolne značajke vrlo su različite u usporedbi žena i muškaraca, a uvjetovane su različitom građom te funkcijom spolnih organa.

Sekundarne spolne značajke
uočljive su u osobitostima građe tijela muškaraca i žena.

U odnosu na žene muškarci imaju razmjerno veću tjelesnu težinu što je posljedica čvrstih kostiju i sveza te razvijenijeg mišičja.

U usporedbi sa ženama muškarci imaju viši stas. Nadalje, kod muškaraca širina je tijela najveća u ramenima, a zdjelica je uža u odnosu na žensku.

Čitavo je tijelo žene u prosjeku oko 7% manje od muškarčevog, a što je između ostaloga rezultat nižeg stasa.

Kod žena su prisutne meke i oble crte tjelesne građe te obline na čitavom vanjskom obrisu tijela.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.