Neurolozi otkrili koja je navika jedan od najčešćih znakova tumora na mozgu

Tumor na mozgu teško je otkriti u ranim fazama jer ne postoje alati za probir, poput mamograma, kolonoskopije ili PSA - prostata specifičnog antigena. Ipak, rano otkrivanje i intervencija mogu imati značajan utjecaj na ishode bolesti.

Američko društvo za borbu protiv raka primjećuje da su šanse za razvoj zloćudnog tumora mozga ili kralježnice manje od 1%, pri čemu žene imaju nešto veće šanse od muškaraca.

"Neki tumori mozga su dobroćudni ili nekancerogeni, ali mogu uzrokovati probleme poput smanjenog funkcioniranja mozga, pa čak i narasti dovoljno da postanu opasni po život", navodi klinika Cleveland.

Kako uočiti problem? Prema neurolozima, jedan od simptoma tumora na mozgu je prikrivanje jake glavobolje lijekovima koji se kupuju bez recepta.

"O dugotrajnim glavoboljama, osobito novonastalim jakim glavoboljama, s ili bez mučnine, povraćanja ili zamućenog vida, treba odmah razgovarati s liječnikom, umjesto da ovisite o lijekovima protiv glavobolje koji se izdaju bez recepta", kaže dr. Mina Lobbous s Neurološkog instituta klinike Cleveland.

Ovo se posebno odnosi na osobe koje u povijesti bolesti nemaju migrene.

"Glavobolje popraćene mučninom kod osoba koje nemaju povijest migrena trebale bi se odmah procijeniti na tumor na mozgu", smatra neurolog Jose Carrillo.

Naravno, nije svaka glavobolja znak tumora na mozgu, ali neurolog George Al Shamy kaže da su sumnjive one koje se javljaju ujutro ili kada se sagnemo prema naprijed.

Inače, glavobolje su vodeći simptom tumora na mozgu, a ostali znakovi su napadaji, promjene vida, slabost, obamrlost i bilo koji simptomi koji zahvaćaju moždane živce, poput dvostrukog vida, promjena sluha, boli u licu, utrnulosti lica te poteškoća s gutanjem ili govorom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.