Novo istraživanje otkrilo vezu između menstruacije i rizika od prerane smrti

Foto: 123RF

MENSTRUACIJE bi kod žena mogle služiti kao barometar za njihovo opće zdravlje, a one s neredovitim mjesečnicama i dugim menstrualnim ciklusima povezuje se s većim rizikom od umiranja u dobi mlađoj od 70 godina, sugerira nova studija objavljena u British Medical Journalu.

Menstrualni ciklus je normalni mjesečni hormonalni ciklus kroz koji prolazi žensko tijelo tijekom reproduktivnih godina, računajući od prvog dana menstruacije do dana prije sljedeće menstruacije. U prosjeku to traje 28 dana, ali postoje značajne razlike među ženama, a ciklusi od 24 do 35 dana također se smatraju normalnim.

Neredoviti ciklusi i ciklusi dulji od 40 dana također su česti i - iako većina žena s vremena na vrijeme doživi određeni poremećaj - dugoročno su povezani s većim rizikom od bolesti, uključujući rak jajnika, bolesti srca, dijabetes tipa 2 i psihičke probleme. 

Kako bi istražili može li trajanje menstruacije biti povezano s rizikom od preranog umiranja, Jorge E. Chavarro s Harvard TH Chan School of Public Healtha u Bostonu i njegovi kolege analizirali su podatke od 79.505 zdravih žena u menopauzi, prikupljene u sklopu Studije o zdravlju medicinskih sestara II, koja je pratila zdravlje 116.429 medicinskih sestara u Sjedinjenim Državama od 1989. godine.

Nakon što su uzeli u obzir čimbenike kao što su dob, težina, način života i obiteljska medicinska povijest, tim je otkrio da su žene koje su izvijestile da uvijek imaju neredovite menstrualne cikluse ili cikluse koji obično traju duže od 40 dana u većem riziku od prerane smrti od žena s vrlo redovitim ciklusima, ili onih kojima su obično ciklusi trajali od 26 do 31 dan. Kod žena u dobi od 29 do 46 godina, one s neredovitim mjesečnicama imale su 39% veću vjerojatnost da će prerano umrijeti od žena koje su imale vrlo redovite cikluse.

"Ova je studija pravi iskorak u uklanjanju nedostatka podataka koji postoji u zdravlju žena", rekla je dr. Jacqueline Maybin, viša znanstvena suradnica i savjetnica ginekologa u MRC Centru za reproduktivno zdravlje u Edinburghu. Unatoč tome, naglasila je da je neredovita menstruacija simptom, a ne dijagnoza.

Moguće je da je ono što uzrokuje da žene imaju duge ili neredovite menstrualne cikluse također odgovorno za njihov povećani rizik od prerane smrti. Na primjer, sindrom policističnih jajnika (PCOS) čest je uzrok neredovitih menstruacija, a poznato je da žene s tim bolestima imaju povećani rizik od dijabetesa, visokog krvnog tlaka i raka maternice, navodi The Guardian.

"Važna poanta koju ilustrira ovo istraživanje jest da menstrualna redovitost i reproduktivno zdravlje pružaju prozor u ukupno dugoročno zdravlje, a mjere za poboljšanje zdravlja i dobrobiti mladih žena s neredovitim menstrualnim ciklusom mogu također poboljšati cjeloživotno zdravlje", dodaje prof. Adam Balen, glasnogovornik za reproduktivnu medicinu Kraljevskog koledža za opstetričare i ginekologe.

Pročitajte više