Nutricionisti otkrili koje biljne namirnice jedu svaki tjedan

Foto: Pexels

KADA biste mogli poboljšati svoju prehranu samo jednim korakom, jedenje više biljne hrane bilo bi na vrhu popisa. Voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke bogati su fitokemikalijama koje mogu pomoći u borbi protiv raka i srčanih bolesti. Također su puni vlakana koji osiguravaju da se osjećate sito, što može pomoći pri mršavljenju.

Iako je u pokretu najlakše posegnuti za hamburgerom i krumpirićima, to nije zdravo. A da biste uživali u blagodatima biljne prehrane, ne morate biti vegetarijanac ili vegan. Popularni nutricionisti za Today su otkrili koje biljne namirnice jedu svaki tjedan.

Grah

Grah je na vrhu popisa jer je prepun hranjivih tvari, uključujući magnezij i vlakna. Konzumacija mahunarki općenito je povezana s manjim rizikom od srčanih bolesti. 

Grah je svestran, uklapa se u svaki životni stil i lako se priprema, bilo da ga kupujete svježeg ili u konzervi. 

Ako kupujete grah u konzervi, isperite ga kako biste uklonili dio viška soli, savjetuju nutricionisti. 

Slatki krumpir

Slatki krumpir ima prirodno slatkast okus koji se pojačava pečenjem i jedan je od najboljih izvora beta-karotena. Istraživanja su pokazala da slatki krumpir potiče kontrolu metabolizma.

Kimchi

Pikantni kiseli kupus izbor je mnogih nutricionista. Izvrstan je za zdravlje crijeva i ukusan, posebno onima koji vole začinjenu hranu. Kao fermentirana hrana, prirodno sadrži probiotike i pun je vitamina A i C te minerala kao što su magnezij, kalcij i selen.

Orašasti plodovi

Dijetetičarka i glasnogovornica Akademije za nutricionizam i dijetetiku Isabel Maples kaže da se preporučuje šaka orašastih plodova dnevno kako bi se smanjio kolesterol i spriječile bolesti srca. 

Orasi mogu biti posebno dobar izbor. Osim što nude biljne proteine, vlakna i zdrave masti, sadrže tri minerala - mangan, bakar i magnezij - koji također pomažu u održavanju zdravlja kostiju, dodala je.

Maslac od kikirikija

Maslac od orašastih plodova bogat je nezasićenim mastima i dobar je izvor proteina. Stručnjaci za prehranu savjetuju da birate prirodne varijante s malo soli i bez šećera ili palminog ulja. 

Tofu

Na žaru, prženi ili pečeni, tofu sadrži proteine ​​i izvor je devet esencijalnih aminokiselina koje su potrebne tijelu.

Brokula

Brokula je također dobar izvor proteina, a sadrži i spoj sulforafan, koji pojačava zaštitne enzime i izbacuje kemikalije koje uzrokuju rak.

Voće i povrće intenzivnih boja

Voće i povrće intenzivnih boja bogatiji su fitokemikalijama. Zato na vrhu popisa trebaju biti tamnozeleni špinat, intenzivno narančasta mrkva i bobičasto voće. Sve navedene namirnice prepune su antioksidansa. 

Ali sve voće i povrće korisno je u prehrani ljudi. Potražite ono koje je sezonsko, pristupačno i odgovara vašem životnom stilu. I ne zaboravite smrznuto voće i povrće - jednako je hranjivo, ali i praktično i često jeftino.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.