Nutricionisti savjetuju starije od 60 da počnu jesti jednu namirnicu

Foto: Unsplash

U savršenom svijetu zdrave prehrambene navike već postoje puno prije nego što netko navrši 60 godina. No, situacija nije uvijek takva.

"Stvarnost je da želite započeti sa zdravim prehrambenim navikama od malih nogu kako biste se učvrstili kako starite", kaže dijetetičarka Toby Amidor za Parade. Dijetetičarka Marisa Moore slaže se s Amidor: "Dvije su stvari istinite: rizik od kronične bolesti raste s godinama, a način na koji jedemo tijekom života može imati značajan utjecaj na taj rizik."

Ipak, nikad nije kasno početi se hraniti zdravije.Moore kaže da je važno jesti dobro uravnoteženu prehranu s puno voća, povrća, zdravih masti i visokokvalitetnih izvora proteina. 

Ipak, budući da se mišićna masa počinje smanjivati kako starimo, ključno je unositi dovoljno proteina. Preporučuje se unos od 0.8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine (za mnoge ljude to iznosi 75 grama ili više dnevno).

Važno je dati prednost vitaminu D i kalciju, kaliju i vitaminu B12

Također, važno je povećati unos vlakana jer se probavni sustav usporava kako starimo, a vlakna doprinose zdravoj probavi. Prehrana bogata vlaknima također štiti od bolesti povezanih sa starenjem i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, važno je dati prednost vitaminu D i kalciju, kaliju te vitaminu B12.

Dakle, postoji jedna namirnica koja je prepuna gotovo svih navedenih nutrijenata, a koju Amidor želi da više jedu svi stariji od 60 godina: grah. "Grah ne samo da pruža biljni izvor proteina i odličan izvor vlakana, nego je i jeftin te jednostavan za pripremu", kaže ona.

Amidor objašnjava da je nedavna studija otkrila kako dodavanje otprilike dvije porcije graha dnevno značajno povećava potrošnju triju hranjivih sastojaka (vlakana, kalija i kalcija) te pokazuje veći unos nekoliko hranjivih tvari, poput željeza, magnezija i vitamina E, u usporedbi s ljudima koji nisu konzumirali grah.

"Osim toga, oni koji su konzumirali više graha imali su niži indeks tjelesne mase, smanjenu tjelesnu težinu i poboljšani obujam struka u usporedbi s ljudima koji nisu jeli grah", zaključila je Amidor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.