Nutricionistica: Ako želite smanjiti rizik od upale, ne konzumirajte ovu vrstu kruha

Foto: Shutterstock

Kruh je glavna namirnica u mnogim prehranama diljem svijeta te se uživa u raznim oblicima i okusima. Međutim, nije svaki kruh jednak kada su u pitanju njegovi učinci na naše zdravlje. Neke vrste kruha, osobito one od rafiniranog brašna, mogu izazvati upalu u tijelu. To je zbog visokog glikemijskog indeksa, niskog sadržaja vlakana te prisutnosti aditiva i konzervansa. Ti čimbenici mogu dovesti do skokova šećera u krvi i problema sa zdravljem crijeva.

Stoga je nutricionistica Lisa Richards upozorila na jednu vrstu kruha koju bismo trebali ograničiti ako želimo smanjiti rizik od upale. "Bijeli kruh, koji se obično koristi za izradu sendviča, najnezdraviji je iz mnogo razloga, a posebno zbog svojih upalnih učinaka", rekla je za SheFinds.

Pretjerana konzumacija može dovesti do skokova šećera u krvi i problema sa zdravljem crijeva

Bijeli kruh pravi se od rafiniranog brašna, što uzrokuje brz skok razine šećera u krvi. Ti skokovi mogu s vremenom dovesti do upale. Ova vrsta kruha također sadrži aditive i konzervanse koji mogu uznemiriti crijeva i dodatno izazvati upalu.

Richards objašnjava: "Prerađena hrana, poput bijelog kruha, prolazi kroz proces rafiniranja u kojem su vlakna i korisne hranjive tvari uklonjene i zamijenjene nezdravim verzijama." To može doprinijeti upali i debljanju.

"Bijeli kruh također može naštetiti zdravlju crijeva uzrokujući upalu i hranjenje loših bakterija, što dovodi do disbioze crijeva", upozorava nutricionistica. Dakle, preporučuje konzumaciju raženog kruha ili kruha od cjelovitih žitarica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.