Nutricionistica tvrdi da ovo voće snižava kolesterol i podržava zdravlje srca

Foto: Shutterstock

Brza i gotova hrana sve više postaju omiljeni izbor mnogih ljudi zbog nedostatka vremena za kuhanje zdravih obroka. Međutim, kako bismo spriječili nakupljanje kolesterola, važno je usredotočiti se na hranu bogatu vlaknima i onu koja pomaže u izbacivanju kolesterola iz tijela.

Određeno suho voće, sjemenke i orašasti plodovi učinkoviti su u smanjenju kolesterola jer imaju visok sadržaj vlakana i proteina koji pomažu u održavanju sitosti i sprječavaju želju za hranom. Nutricionistica Kashika Bhatia otkrila je o kojim je namirnicama riječ.

1. Bademi

Bogati eteričnim uljima, antioksidansima i vitaminom E, bademi su među najboljim suhim voćem na svijetu. Bhatia predlaže češće konzumiranje badema jer podržavaju zdravlje srca i mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi.

2. Orasi

Orasi su bogati proteinima, vitaminima, mineralima i omega-3 masnim kiselinama. Visok sadržaj korisnih masnih kiselina u orasima također može pomoći u mršavljenju. Stoga, uključivanje ovog suhog voća u redovitu prehranu može pomoći da ostanemo zdravi, navela je nutricionistica za Hindustan Times.

3. Chia sjemenke

Jedan od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina, neophodnih za zdravlje srca, rad mozga i smanjenje upale, su chia sjemenke. Zbog niskog glikemijskog indeksa, chia sjemenke ne podižu značajno razinu šećera u krvi. Bhatia kaže da to može pomoći onima koji pokušavaju kontrolirati razinu šećera u krvi ili boluju od dijabetesa.

4. Grožđice

Koriste se u slatkim i slanim jelima te su blagotvorne za zdravlje. Nutricionistica navodi da pomažu kod probave i snižavaju kiselost u organizmu.

5. Datulje

Datulje se mogu jesti same ili se mogu dodati raznim ukusnim jelima. Ovo suho voće navodno može pomoći u ublažavanju zatvora zbog visokog sadržaja vitamina, proteina, minerala i prirodnog šećera, zaključuje Bhatia.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.