ODREĐENE svjetske kuhinje su specifične po začinjenoj i pikantnoj hrani. No, ljudsko tijelo izrazito intenzivno reagira na začinjenu hranu. Nekim ljudima suze oči, curi im nos, osjećaju trnce u jeziku ili im se zacrvene uši. Osim toga, ovakva hrana ima određene prednosti, ali i nedostatke za ljudski organizam.
Začini imaju protuupalna svojstva. Zato je pikantna hrana izvrstan saveznik u liječenju određenih zdravstvenih stanja poput glavobolje, autoimunih bolesti, artritisa i mučnine.
Prema studijama, začinjena hrana može djelovati na stanice raka i može ih eliminirati ili ograničiti njihov rast. Može spriječiti ili usporiti rast stanica raka, smanjujući time pogoršanje bolesti.
Začini su bogati antioksidantima, imaju antibakterijska i antimikrobna svojstva. To može pomoći u suzbijanju infekcija u tijelu uklanjanjem elemenata koji uzrokuju bolest.
Prema studiji Harvarda i Kineskog nacionalnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, redovita konzumacija začina može pomoći ljudima da žive duže.
Prisutnost antioksidansa u začinima može ubrzati metabolizam, što može pomoći u kontroli tjelesne težine.
Različiti ljudi imaju različitu razinu tolerancije na začine. Začinjena hrana može pogoršati postojeće probleme s probavom. Osim toga, može naštetiti okusnim pupoljcima pa se zato uvijek savjetuje konzumacija umjereno začinjene hrane, piše Times Of India.