Obratite pažnju na glikemijski indeks hrane

Foto: 123rf

GLIKEMIJSKI indeks opisuje stopu unosa ugljikohidrata i efekt njihovog unosa na povećanje glukoze u krvi.

Visok glikemijski indeks posjeduje hrana koja se brzo probavlja te izaziva znatan porast šećera u krvi.

Nizak glikemijski indeks posjeduje hrana koja se sporije probavlja i reapsorbira. Hrana visokog glikemijskog indeksa radi ubrzanog porasta šećera u krvi izaziva povećano lučenje inzulina, hormona koji je odgovoran za  smanjenje nivoa glukoze u krvi. 

Srce koristi ugljikohidrate  kao osnovni izvor energije.
 
Nakon konzumacije obroka apsorbirani šećeri krvotokom se prenose u srce, mišiće i jetru. 

Skeletni mišići glukozu mogu sačuvati i deponirati te je koristiti kada im je potrebna. Granule tako sačuvane glukoze nazivaju se glikogen.

U obliku glikogena glukoza se također skladišti i u jetri.

Mišićni glikogen mogu koristiti isključivo mišići u kojima se on nalazi, dok glikogen iz jetre mogu koristiti sva tkiva kojima je potrebna energija. 
 
Hrana visokog glikemijskog indeksa stimulira stanice u organizmu na skladištenje glukoze što s vremenom može dovesti do manje osjetljivosti na inzulin, odnosno može doprinijeti nastanku dijabetesa tipa 2.



Nadalje, inzulinska rezistencija povezana je s oboljenjima srca, pretilosti i starenjem.

Danas je vrlo uobičajena pojava inzulinske rezistencije koja se povezuje se s prekomjernom tjelesnom težinom,  hipertenzijom, niskim HDL kolesterolom te povišenim trigliceridima i glukozom u krvi. 

UNOS HRANE S VISOKIM GLIKEMIJSKIM INDEKSOM

Hrana s visokim glikemijskim indeksom može bit korisna ukoliko želite dostaviti glukozu do stanica  kako biste nadoknadili mišićni glikogen nakon dugotrajnog napora.

Nadalje, istovremeni unos jednostavnih ugljikohidrata, masti i proteina usporava ulazak glukoze u krvotok. 



Namirnice s visokim glikemijskim indeksom:

  • glukoza
     
  • saharoza
     
  • med
     
  • kruh i peciva od bijelog brašna
     
  • kukuruzne pahuljice
     
  • suho grožđe i banane
     
  • bijela riža
     

Namirnice s umjerenim glikemijskim indeksom:

  • cjelovite žitarice 
     
  • smeđa riža
     
  • špagete 
     
  • naranče
     
Namirnice s niskim glikemijskim indeksom:



  • mahunarke
     
  • mliječni proizvodi
     
  • jabuke 
     
  • kikiriki
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.