Iako perete zube električnom četkicom i koristite zubni konac, jeste li svjesni da neke namirnice koje konzumirate mogu uništiti vaše zube? Stomatologinja Erin Fraundorf upozorava: „Određena hrana i pića mogu značajno naštetiti dentalnom zdravlju, uzrokujući oštećenja, mrlje i karijes.“
Pravilo je jednostavno: ako možete zamisliti da nešto ostavlja mrlju na bijeloj majici, vjerojatno može obojiti i vaše zube. Kava, čaj, crno vino, gazirani sokovi, sportska pića, rajčice, curry i bobice sadrže pigmente koji se lijepe za caklinu.
Dr. Amy Sliwa Lies dodaje da hrana i pića s puno šećera hrane bakterije u ustima, koje potom proizvode kiselinu štetnu za caklinu. Evo koje namirnice stomatolozi izbjegavaju.
Karamel, gumeni bomboni i slični slatkiši lijepe se za zube, hraneći bakterije koje proizvode kiselinu. Ako ih ne možete izbjeći, ograničite unos i operite zube nakon konzumacije.
Lizalice i slični bomboni izlažu zube šećeru tijekom dužeg vremena, i mogu uzrokovati pucanje zuba.
Krekeri, poput slanih štapića, brzo se pretvaraju u šećer, stvarajući ljepljivu pastu koja se zadržava na zubima.
Osim rizika za aparatiće, čips može ozlijediti desni i krov usne šupljine te uzrokovati lom zuba, osobito ako je zub već oštećen.
Limuni, naranče i grejp sadrže kiseline koje slabe caklinu. Uživajte u umjerenim količinama i isperite usta vodom nakon konzumacije.
Ljepljivo suho voće, bogato šećerom, zadržava se na zubima. Bolji izbor je svježe voće s visokim udjelom vode, poput jabuka ili dinja.
Žvakanje leda može oštetiti caklinu i uzrokovati pucanje zuba, osobito kod starijih osoba.
Tvrdi, neispucani komadi kokica lako mogu oštetiti zube ili zubne implantate, a ljuskice se mogu zaglaviti između zuba i izazvati infekciju.
Kako zaštititi zube? Izbjegavajte ove namirnice ili barem ograničite njihov unos te ne zaboravite redovito prati zube i koristiti zubni konac.