Ova mješavina začina podiže energiju i saveznik je u borbi protiv kolesterola

Foto: Shutterstock

VEĆ nekoliko godina kolesterol je jedna od najvećih briga liječnika. 2021. godine čak 56 posto stanovništva starijeg od 25 godina imalo je visoke razine kolesterola. Zbog toga sve više ljudi mijenja svoje prehrambene navike, ali i životni stil općenito. Ako ste i vi među njima, postoji mješavina začina koja bi vam uvelike mogla pomoći.

Riječ je o za’ataru, vrlo popularnoj mješavini začina sa Srednjeg istoka koja se uglavnom koristi u sirijskoj, armenskoj i turskoj kuhinji. Sastoji se od majčine dušice, origana, mažurana, sumaka i sjemenki sezama. Prilagođava se gotovo svim receptima i ističe okus jela, a saveznik je u borbi protiv kolesterola i snižavanju njegove razine u tijelu.

Ovaj začin koristi se i za smirivanje kašlja i ublažavanje posljedica gripe. Uz to, zbog visoke razine kalcija, željeza, bakra i magnezija pomaže kostima da budu jake i zdrave.

Zahvaljujući udjelu fenola, polifenola i flavonoida, ima svojstva koja daju energiju i popravljaju raspoloženje. Neki navode i da poboljšava cirkulaciju krvi.