Ova uobičajena navika potiče stvaranje bora, dermatolozi savjetuju da je izbjegavamo

Foto: Pexels

VEĆINA ljudi ujutro najčešće prvo posegne za telefonom, provodi sate ispred laptopa na poslu, a navečer se opusti gledajući TV. Ti uređaji emitiraju plavo svjetlo koje se može pronaći u svemu, od žarulja do mnogih svakodnevnih elektroničkih uređaja, uključujući pametne telefone, prijenosna računala, televizore ravnog ekrana i tablete.

Kako donosi The Sun, stručnjaci su već ranije upozorili da svjetlost koja dolazi od naših pametnih telefona i tableta negativno utječe na kvalitetu sna. No studije su također pokazale da bi produljena izloženost ovoj svjetlosti mogla uništavati i našu kožu.

Dermatologinja Johanna Ward prethodno je rekla za The Sun: "Plava svjetlost visoke energije može uzrokovati značajna oštećenja očiju i kože uzrokujući ubrzano starenje, ne samo zbog izravne izloženosti već i zbog sposobnosti naše kože da se sama obnavlja."

Istraživanje koje datira iz 2018. godine pokazalo je da izlaganje plavom svjetlu čak i sat vremena može uzrokovati reaktivne kisikove vrste (ROS), molekule koje su povezane s preranim starenjem kože, odnosno stvaranjem bora. Najnovija studija iz 2023. također je povezala gledanje ekrana s oštećenjem kože i bržim starenjem, iako je napomenula da točni razlozi još uvijek nisu poznati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.