Ova zimska namirnica je jako zdrava, no znate li odabrati pravu?

Foto: 123rf

OBIČNO stižu s korom različite nijanse i različitog oblika/veličine pa je katkad teško razabrati je li dovoljno zreo.

Govorimo o šipku, fenomenalnoj namirnici u kojoj imamo prilike uživati od rane jeseni pa sve do kraja zime, kad ujedno imamo i najviše koristi od njegovih ukusnih crvenih bobica. 

Možda ga znate kao odličan izvor vitamina C, no šipak je zapravo puno više od toga.

Osim vitamina C bogat je vitaminima B i K, pun je antioksidansa koji podižu imunitet i štite od upala, a bogat je i fitonutrijentima koji stvaraju serotonin, hormon sreće. Osim toga, ova namirnica uz neporecivu hranjivu vrijednost povećava i proizvodnju kolagena te smanjuje UV-oštećenja. 

A najukusniji je naravno zreo plod, kad su bobice slatke. Međutim, kako mnogi ne znaju izvana odmah prepoznati koliko je skriveni plod zreo ili nije, donosimo mali trik s kojim to više neće biti problem. 

Pogledajte, opipajte, izvažite 

Postoji nekoliko pokazatelja zrelog ploda - njegova težina, oblik i zvuk, dok sama boja kore katkad može lagati pa neka vam ona više ne bude mjerilo. 

"Zreo šipak izvana može biti lijepe crvene boje, a može biti i bljedunjav, pa ne dajte da vas sama boja zavara", otkrila je Patricia Bannan, nutricionistica i autorica knjige "Eat Right When The Time Is Right". Umjesto toga, uzmite plod u ruku i ako vam se čini težim nego što ste očekivali, plod je dovoljno zreo. 

Osim toga, postoji i trik s oblikom koji se mijenja kako plod počne dobivati više šećera, odnosno, postaje zreliji. 

Kad je plod još uvijek okrugao, znači da još uvijek nije dosegao maksimalnu zrelost te nije dovoljno sladak u odnosu na plod koji počne poprimati oblik šesterokuta, s vizualno primjetljivim utorima na nekad okruglom plodu. 

Postoji i trik sa zvukom pa kad kucnete u plod i čujete blago metalan zvuk, možete biti sigurni da ste kupili plod koji je dovoljno sladak, dovoljno zreo i sasvim sigurno dovoljno zdrav.  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.