Ove namirnice imaju najniži glikemijski indeks, a vjerojatno ih imate kod kuće

Foto: Shutterstock

KONZUMIRANJE namirnica koje se povlače mjesecima po kuhinjskim ormarićima moglo bi smanjiti rizik od nekih zdravstvenih problema, nedavno su otkrili stručnjaci.

Ljudi često kupuju zdrave i nutritivno bogate namirnice, ali ih s vremenom zaborave, zanemare i bace se na neke nezdravije varijante. Razlozi mogu biti užurbanost života ili drukčije prehrambene preferencije. Liječnici smatraju da ljudi često gomilaju namirnice koje bi htjeli konzumirati, obmanjujući tako sami sebe i stvarajući drukčiju percepciju prehrane od one koju zapravo prakticiraju.

Prema izvješću Europskog kardiološkog društva, liječnici smatraju da bi jedenje hrane s niskim glikemijskim indeksom (GI) moglo puno pomoći ljudima s dijagnozom koronarne bolesti srca.

Hrana se prema vrijednostima glikemijskog indeksa rangira po tome koliko brzo utječe na razinu šećera u krvi. Ako se loše hranite, postoji vjerojatnost da se razine glikemijskog indeksa povećavaju svakodnevno, a zdrav odnos s hranom je jedan od ključnih načina za prevenciju i kontrolu koronarne bolesti srca. 

Namirnice s visokim GI uključuju bijeli kruh, bijelu rižu, krumpir i slatkiše, dok su neke od namirnica s niskim GI zob, smeđa riža, cjelovite žitarice, grah, leća, slanutak, mahunarke, voće poput jabuke i naranče, lisnato povrće itd., piše The New York Post.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.