Ove namirnice najčešće uzrokuju vjetrove

Foto: Shutterstock

VJETROVI su normalni i oni su kombinacija dvije stvari: zraka koji progutate dok jedete i hrane koju jedete. Kako objašnjava gastroenterolog David Poppers, korisno je znati koja hrana može utjecati na stvaranje plinova više od druge.

"Svatko ima različite bakterije u crijevima, a one su obično odgovorne za stvaranje plinova", rekao je za Men’s Health.

Prema klinici Cleveland, plinove najčešće uzrokuju neprobavljivi ugljikohidrati. 

"Većina ugljikohidrata razgrađuje se u molekule šećera, ali vlakna se ne mogu razgraditi u molekule šećera i umjesto toga prolaze kroz tijelo neprobavljena. Kad dospiju u debelo crijevo, bakterije započinju proces fermentacije koji proizvodi plinove, a kada se oni nakupe, osjećamo nadutost", pojašnjava dr. Christine Lee.

Evo koje namirnice su najčešći krivci za vjetrove:

  • brokula, kupus i ostalo povrće bogato vlaknima
  • zob i kruh od cjelovitog zrna pšenice
  • mlijeko, sir i jogurt
  • jabuke, banane i breskve
  • grah
  • gazirana pića
  • proteini
  • umjetni zaslađivači
  • smokve, suhe šljive i kesteni

Ako plinovi postanu problem, bilo bi dobro da pokušate voditi dnevnik prehrane i tako otkriti koju hranu trebate izbjegavati. Više vježbajte, jedite više kivija, odaberite rižu kao izvor ugljikohidrata, uzmite si vremena za jelo i ograničite unos alkohola.