Ove namirnice ubrzavaju metabolizam

Foto: Pexels

BRZI metabolizam je nešto za čime većina žudi, ali nije nužno stvar genetike. Jedno istraživanje pokazalo je da jedenje određenih namirnica može ubrzati metabolizam. Evo koje su to.

Purica

Purica bez kože ima vrlo malo masnoća, a odličan je izvor proteina. Vašem tijelu treba više vremena da razgradi proteine koji se nalaze u nemasnom mesu, što znači da trošite više kalorija tijekom tog procesa. Više proteina u prehrani važno je za izgradnju nemasne mišićne mase u tijelu jer tada tijelo sagorijeva više kalorija, čak i u mirovanju.

Slatki krumpir

Batat je još jedna namirnica koja potiče metabolizam. Smatra se da je glutation, antioksidans koji se nalazi u povrću, komponenta koja pomaže ubrzati metabolizam, a u batatu se nalazi i vitamin B koji potiče sagorijevanje masti. 

Batat ima puno vlakana i može pomoći da izgubite kilograme jer ćete se duže osjećati sitima. Nizak sadržaj ugljikohidrata u slatkom krumpiru u kombinaciji s visokom razinom vlakana pomaže vašem tijelu da ostane zdrave težine i održava vaš metabolizam ispravnim.

Bademi

Iako su sitni, vrlo su važni za zdravlje. Bademi sadrže esencijalne masne kiseline koje, između ostalog, mogu ubrzati metabolizam. Mogu biti užina kroz cijeli dan, a visok udio proteina i vlakana u bademima osigurat će da se dugo osjećate sitima.

Bogati su i vitaminom E te magnezijem, nutrijentima koji također imaju ulogu u funkcioniranju metabolizma. 

Jedina stvar na koju morate pripaziti je da ih pojedete samo šaku u danu jer su puni kalorija pa nije dobro pretjerati.

Papričica jalapeño

Smatra se da su ljute papričice korisne u jačanju metabolizma zbog kapsaicina koji sadrže. Kapsaicin je kemijski spoj koji podiže temperaturu tijela i uzrokuje termogenezu. Studije sugeriraju da jedenje začinjenog obroka može pružiti privremeno ubrzanje metabolizma za oko osam posto. Ako ne volite ljute papričice, možete posegnuti za cimetom, paprikom i origanom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.