Ove tri namirnice skraćuju život, tvrdi 32-godišnja studija

Foto: Shutterstock

AKO su govedina, piletina i mliječni proizvodi redoviti dio vaše prehrane, možda je vrijeme da napravite neke promjene. Naime, istraživanje koje je proveo Medicinski fakultet Sveučilišta Penn State u Hersheyju u Pennsylvaniji pokazalo je da bi vam ove tri vrste hrane mogle skratiti život.

Potencijalna opasnost leži u činjenici da govedina, piletina i mliječni proizvodi sadrže sumporne aminokiseline. Studija je pokazala da konzumacija velike količine tih kiselina može dovesti do većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti, pa čak i smrtonosnog ishoda.

Ozbiljne brojke

Kad su istraživači pregledali rezultate gotovo 120.700 sudionika iz dvije dugotrajne studije, primijetili su da oni koji su uzimali dvostruko veću količinu sumpornih aminokiselina od one koja se smatra razumnom "imaju 12% povećan godišnji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i 28% povećan rizik od umiranja od tog stanja tijekom 32-godišnjeg razdoblja istraživanja". Također su otkrili da najveći dio sumpornih aminokiselina dolazi iz hrane poput govedine, piletine i mliječnih proizvoda.

"Novo istraživanje ističe da je prehrana bogata životinjskim bjelančevinama povezana s lošijim zdravljem. A tipična američka prehrana sadrži previše te hrane", kaže dr. sc. Lisa Young, nutricionistica u privatnoj praksi. "Studija također pokazuje da bi ishrana koja je zdrava za srce trebala uključivati više voća i povrća te biljne proteine poput graha i orašastih plodova umjesto mesa i mliječnih proizvoda."

Nije potrebna eliminacija ove hrane

"Ne moramo eliminirati hranu bogatu sumpornim aminokiselinama, poput mesa i mliječnih proizvoda, ali bismo se trebali usredotočiti na stvaranje zdravih obrazaca prehrane", kaže Young.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.